Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Aktiv Sommar: En nyckel till trygghet och utveckling i Charlottesborg

08 maj 2024 För elfte året i rad arrangeras Aktiv Sommar på Charlottesborg i Kristianstad. Ett arbete där ungdomar i årskurs 7 får möjlighet att sommarjobba och testa på olika aktiviteter under två veckor.
Bilder från Aktiv Sommar.

Under 2013 präglades området Charlottesborg i Kristianstad av oro. Som en del av ansträngningarna för att skapa ett tryggare samhälle startades Aktiv Sommar. Arbetet drivs i samverkan mellan HSB Skåne, Kristianstad kommun, ABK, Svenska kyrkan, Kristianstads Fritidsgårdsforum och Framtidsverkstaden. Malin Månsson, teamledare för ungdomsservice inom Kristianstad kommun, har varit engagerad i arbetet sedan dess början. Sedan 2020 drivs Aktiv Sommar även på två andra områden i kommunen.

- Vi hade ett möte där vi diskuterade vad vi kunde bidra med i området för att öka tryggheten. Genom att titta på andra kommuners initiativ fann vi inspiration till att starta upp Aktiv Sommar, berättar Malin.

Aktiv Sommar erbjuder 15 ungdomar i årskurs 7 möjligheten att sommarjobba under två veckor. Ungdomarna delas upp i tre grupper med fem personer i varje grupp. Under veckan roterar grupperna mellan olika arbetsuppgifter. Två av grupperna arbetar under förmiddagarna med utemiljöarbete medan den tredje gruppen ansvarar för kökstjänst.

På plats för att leda grupperna finns fastighetsskötare från HSB Skåne, tillsammans med två feriearbetare per grupp. Feriearbetarna är gymnasieelever som har i uppdrag att leda grupperna och agera som goda förebilder för ungdomarna.

Hur dagarna för deltagarna i Aktiv Sommar ser ut varierar, men varje morgon börjar med en gemensam frukost. Förmiddagarna ägnas åt arbete i grupperna, följt av lunch. Efter lunchen följer eftermiddagar fyllda med olika aktiviteter. Varje dag erbjuds olika aktiviteter, allt från utflykt till Åhus till bumper ball och brännboll.

- Det är inte alla som har möjlighet att delta i sådana här aktiviteter på egen hand. Därför är det viktigt att ungdomarna får möjligheten att prova på roliga och givande aktiviteter under eftermiddagarna, säger Malin.

När sommarjobbsperioden närmar sig sitt slut arrangeras en stor avslutning som kallas för familjedagen. Föräldrar och boende i området bjuds in. Sommarjobbarna bjuder på fika som de själva bakat och ansiktsmålningar för de yngre barnen. Utöver detta finns det hoppborg och andra roliga aktiviteter på plats.

- Varje familjedag passar vi på att bjuda in räddningstjänst och polis. Barn och ungdomar får titta i bilarna och prata med personalen. Även föräldrarna får möjlighet att samtala med blåljuspersonalen, berättar Malin.

Aktiv Sommars syfte är att inkludera ungdomar i åldern 13–15 år i ett socioekonomiskt utsatt område och ge dem ett meningsfullt arbete samt tillgång till kostnadsfria aktiviteter. Genom att skapa positiva möten mellan ungdomar och vuxna stärks ungdomarnas skyddsfaktorer. Projektet strävar också efter att ungdomarna ska utvecklas i sin arbetsroll, följa värderingsgrunder och regelramar under arbetstiden.

"Häromdagen ringde en tidigare deltagare och ville ha mig som referens vid jobbsökande. Det är fantastiskt att se vilka fina resultat arbetet ger, delar Malin."

Under vintern 2023 togs Charlottesborg bort från polisens lista över otrygga områden. Detta är resultatet av samverkan och meningsfullt arbete där Aktiv Sommar spelat en viktig roll. Men arbetet mot ett tryggare samhälle fortsätter och Aktiv Sommar fortsätter att vara en viktig del av detta arbete i Charlottesborg.

Malin Månsson, teamledare för ungdomsservice inom Kristianstad kommun.