Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Få förtur till bostäder genom bosparande hos HSB

De första stegen in på bostadsmarknaden kan vara svåra. Därför vill vi sänka trösklarna för dig som söker en ny bostad, oavsett om du vill öppna dörren till din första lägenhet eller ditt drömboende. Genom HSB Bospar erbjuder vi tillsammans med Danske Bank ett smart sätt att spara till och köpa ett nytt hem.

Kom igång och börja bospara

  • Spara ihop till en kontantinsats
  • Samla bosparpoäng
  • Få förtur till 25 000 hyresrätter
  • Få förtur till nybyggda bostadsrätter
Och få förtur till HSBs bostäder i hela Sverige.

Så fungerar förturen

Samla bosparpoäng

När du börjar spara pengar i HSB Bospar börjar du samtidigt samla bosparpoäng. Poängen kan du använda för att få förtur till våra bostäder. Huvudregeln är att den med flest poäng får välja bostad först. 

Sök bostäder

Du söker bostad hos oss genom att anmäla intresse under ”Sök bostad” på hsb.se. Våra nybyggda bostäder erbjuds först till bosparare innan de går till försäljning till övriga som anmält intresse. Samma förtur gäller för våra hyresrätter.

Pappa läser bok för dotter.
Ungt par sitter i soffa och skojar med varandra.

Så tjänar du in bosparpoäng

  • För varje sparad 100 kronor får du en bosparpoäng.
  • Du kan maximalt få fem poäng per månad, motsvarande 500 kronor.
  • Som mest kan du få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kronor i sparande.
  • Du väljer naturligtvis om du vill spara mer eller mindre.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar medlemskapet?

Årsavgiften är 300 kronor per familj. I samband med att du blir medlem i HSB betalar du också en andel i vår kooperation på 500 kronor per person (även minderåriga). Andelen får du tillbaka om du någon gång väljer att lämna HSB.

Hur blir jag medlem i HSB?

För att bli medlem i HSB fyller du i vår medlemsansökan online. Du väljer vilken regional HSB-förening du vill bli medlem i. Observera att möjligheten att bospara och förturen till bostäder gäller i hela landet, oavsett var du bor.

Vad är skillnaden på att bospara och vara medlem?

Du kan vara medlem och boende i HSB. Och så kan du vara medlem och bosparare. Det senare innebär att du sparar hos HSB för att kunna köpa en bostad eller för att få en hyresrätt hos oss. Medlemskapet i HSB är en förutsättning för att komma igång med ditt bosparande.

Hur får jag förtur till en bostad?

Du behöver själv aktivt söka en lägenhet. Det gör du genom att anmäla intresse under ”Sök bostad” på hsb.se. Våra nyproducerade bostäder erbjuds först till våra bosparare och medlemmar innan de går till försäljning till övriga som anmält intresse. Samma gäller för våra hyresrätter. Om du är intresserad av en hyresrätt kan du per fastighet se hur många bosparpoäng som uppnåtts vid tidigare förmedlade lägenheter.

Hur länge måste jag bospara för att få en bostad?

Huvudregeln är att den med flest poäng får välja först. Eftersom vi inte vet hur många andra bosparare som samtidigt söker samma bostad som du, samt hur många som tackar nej eller ångrar sin intresseanmälan, kan vi inte ge besked om hur många poäng du behöver för att få en specifik bostad.

Kök möblerat med matbord och fåtölj i naturnära färger.

Välj sparformer utifrån dina mål

Vilken bostad drömmer du om? HSBs bosparande sker i samarbete med Danske Bank som erbjuder olika sparformer utifrån dina mål med sparandet. När du väljer sparform behöver du ta hänsyn till när du vill använda pengarna och hur hög risk du är beredd att ta. I HSB Bospar kan du välja mellan sparkonto, fasträntekonto och sparande i fonder. Sparande i investeringssparkonto (ISK) kommer att finnas som alternativ från och med september 2021.

Ta första steget mot ditt drömboende!