Värmen i lägenheterna

14 december 2023

Nu när det har blivit vinter och kallt så har flera upplevt det som kyligt inne. Nedan följer information gällande vad du som lägenhetsinnehavare kan kontrollera innan du felanmäler till SBC. Tänk på att alla besök debiteras och belastar föreningen. 

  • Ställ inte stora möbler eller häng gardiner framför elementen. Det måste vara öppet framför elementen för att värmen ska kunna sprida sig i lägenheten. Om termostaten blir förtäckt kan det inebära att givaren inte känner av temperaturen i lägenheten, vilket resulterar i att den inte kallar på värme utan tror att det redan är tillräckligt varmt.
  • Kontrollera att termostaren på elementet är påslagen.
  • Ha inte fönster eller vädringsluckor öppna för det drar in onormalt mycket kallluft in i lägenheten. Öppna hellre med tvärdrag en kort stund. 
  • Kontrollera tätningslisterna. Är dom trasiga får du själv bekosta att byta dom.
  • Hur mycket värme som går ut i elementen bestäms av utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att det ska vara 20-22 grader i mitten av rummet och inte kallare än 16 grader på golven. Att elementen är kalla är inte samma sak som att värmen inte är på. Det är helt normalt att elementet är kallare nertill. Det är det varma vattnet som avser energi i rummet. När vattnet avger energi svalnar det vilket betyder att elementet är varmt upptill där det varma vattenet går in och svalare nertill där returledningen sitter. På hösten/vintern vid stora temperaturväxlingar är det som svårast för systemet att reglera värmen. 
  • Temperaturen i sin lägenhet mäter man i mitten av sitt rum en meter upp från golv. Man kan inte mäta med en termometer som står i ett fönster eller sitter på väggen för där är det oftast kallare då kylan tränger igenom.