2 juli 11:00-11:45 Var vill äldre bo – och hur påverkar det bostadsmarknaden?

08 maj 2018 Många äldre är nöjda med sitt boende och rörligheten på bostadsmarknaden är låg, men bostadsbeståndet utnyttjas inte alltid optimalt. Vilka lösningar finns? Det diskuterades på seminariet ”Var vill våra äldre bo – och hur påverkar det bostadsmarknaden?”

 Debatt – är nyckeln till en rörlig bostadsmarknad våra äldre?

Vi står inför faktum att vi har en allt större äldre befolkning. Det finns många uppfattningar kring om de boende ska eller bör bo. En panel bestående av Barbro Westerholm Liberalerna, Johan Löfstrand, Socialdemokraterna, Claudia Wörmann SBAB, Fredrik von Platen, SPF Seniorerna och Lars Göran Andersson, HSB Göteborg diskuterade frågan. 

Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB, presenterade en undersökning som Sifo gjort för HSB. Den visar att hela 98 procent av de äldre är nöjda med sitt nuvarande boende, men fyra av tio äldre tror inte, eller är tveksamma till, om deras boende kommer passa om fem år. Den främsta anledningen till att man inte tror boendet kommer passa är åldern, visar en undersökning Sifo gjort för HSB Riksförbund.

 Fredrik von Platen, sakkunnig i bostadsfrågor, SPF Seniorerna kunde hålla med.

-        Det stämmer väl överens med våra egna undersökningar. De som kan tänka sig något annat vill gärna ha det i samma område som där de bor nu.

Han uppmanade samhället att tänka på att möjliggöra en flytt medan de äldre fortfarande har möjlighet, innan t ex  krämpor sätter stopp.

-        Men få vill bo hälften så stort men dubbelt så dyrt, konstaterade han.

Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg, menade att bostadsbranschen behöver tänka om.

-        Vi behöver bygga mer flexibelt och fundera på vilken service som behövs. Vi vill bygga in den sociala tryggheten i boenden, det gäller alla generationer.

Enligt Sifoundersökningen kan endast 5 procent tänka sig att hyra ut delar av sitt boende. Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, tycker att man kunde utnyttja det befintliga beståndet bättre.

-        Kan man underlätta för en äldre målgrupp att hyra ut kan säkert den siffran höjas.

Det rådde en enighet i panelen om att bostadstillägget spelar en viktig roll för de äldres boendesituation.

-        Ett bostadstillägg ska ses som en del i pensionen, efter ett långt arbetsliv är man berättigad till den formen av bostadsförstärkning, sa Barbro Westerholm, Liberalerna.

Johan Löfstrand, Socialdemokraterna, var även han positiv till ett stärkt bostadstillägg.

-        Till skillnad från bostadsbidrag som kan ha en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden så bidrar bostadstillägget till en ökad rörlighet, menade han.

Samtliga paneldeltagare var överens om att ett behovsanpassat boende har flera mervärden och att det är viktigt att tydliggöra den samhällsekonomiska nyttan för kommunerna.

Medverkande:

    Barbro Westerholm, Riksdagsledamot, Liberalerna
    Johan Löfstrand, Riksdagsledamot, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna
    Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB
    Fredrik von Platen, sakkunnig i bostadsfrågor, SPF Seniorerna
    Lars Göran Andersson, vd, HSB Göteborg
    Linn Matic, samhällspolitisk chef, HSB Riksförbund

Dag: 2/7 2017 11:00 - 11:45
Plats: Strandgatan 35
Arrangör: HSB