"Silvertärnan"

Ett trevligt möte med fågelexperten Lennart Blomqvist

Den 17 april fick Lustan besök av Malmö Stads fågelansvarige under många år, Lennart Blomqvist. Han började med att reda ut begreppen vad gäller i vilket tv-program han medverkade i under mitten av 80-talet. Det visade sig vara Kvitt eller Dubbelt. Lennart klarade sig hela tävlingen rakt igenom och vann 48.000 kr, vilket var mycket pengar på den tiden.

Under kvällen berättade Lennart för oss mycket ingående om fåglarna i våra parker. Där finns bl a gräsänder, gravänder, vitkindade gäss, grågäss och måsar. Han bekräftade det många av oss ofta fått höra, nämligen att svanarna är äkta par hela livet. Dock, om en av dem dör så söker den kvarvarande en ny partner på isen under vintern. Det var Lennart som inplanterade de svarta svanarna i Pildammsparken, men p g a inavel så dog dessa så småningom ut.

Den fågel som imponerar mest på Lennart är Silvertärnan som flyger enda ner till Antarktis och tillbaka hit för att häcka. En liten lustig historia som också berättades var att Lennart tillverkade bon för de änder som inte hittade någon egen boplats i parken. Eftersom de var tillverkade av korgmaterial ruttnade de bara efter ett par år. Då byggde han istället ett bo av rör med lock över. Då blev där en riktig köbildning av änder som ville in och lägga sina ägg och när han skulle tömma boet låg där ofta 30-40 ägg.

Kvällen var trevlig och gemytlig och alldeles särskilt för dem med ornitologiskt intresse.