Legionella Dansörgatan

26 april 2024

För att säkerställa att fastighetens vattensystem inte ska få förhöjda värden av Legionella-bakterien, har ett beslut tagits att installera ett system som kontinuerligt ser till att vattnet blir bakteriefritt. 

Lösningen som doseras in i det inkommande kallvattnet kallas för AnoDes, vilket är en miljövänligt framställd hypoklorsyra, helt ofarlig för människor. 

Den produceras, lokalt i fastigheten, av enbart vatten, salt och el genom elektrolys.

Det doseras, konstant, in en ytterst liten del av lösningen i vattensystemet för att tillse att vattnet är fritt från bakterier vilket gör att fastigheten blir säkrad från Legionella-bakterien. 

I och med att detta påbörjas kan det de första 2-4 veckorna upplevas en svag klor-doft och klor-smak när vattnet används. Detta är helt ofarligt och sker när lösningen dödar de fria bakterier som finns i vattnet samt arbetar bort den biofilm som finns i rörsystemet.

Med tiden kommer klor-doft och smak att försvinna och lösningen fortsätter då tillse att vattensystemet inte kan sprida Legionella-bakterier eller andra bakterier samt virus, sporer, mögel och svamp.

Det är dock av stor vikt att samtliga tappkranar och duschar används frekvent under de första 2 veckorna. Bäst resultat får ni om tappkranar och duschar får stå och droppa över natten, 3-4 nätter per vecka, under denna period.