ValbyNytt april 2024

15 april 2024 Äntligen ett nytt ValbyNytt! Sedan slutet av februari har det inte varit möjligt att skriva några nyheter på vår hemsida på grund av en bugg. Nu har HSB åtgärdat problemet och allting ska fungera som vanligt.

Fönsterprojekt

Det till synes eviga fönsterprojektet slutförs nu. Om du fortfarande har fel på fönster eller inte fått åtgärdat skador i din lägenhet som uppstod på grund av monteringsarbetet, är det mycket viktigt att du hör av dig omgående till styrelsen. Skriv ett mail eller lägg ett skrivet meddelande i vår brevlåda som finns i miljöhuset.

Bommar, plåt- och måleriarbeten och snigelfart

Föreningens ekonomi följer budget, men tillåter just nu inga större utsvävningar. Att investera stora pengar i fastigheten kräver att föreningen tar in så många offerter som möjligt och dessutom undersöka kvalitet på entreprenörernas tidigare arbeten hos andra kunder. Hela processen tar jättelång tid och vi förstår att medlemmarna i föreningen känner frustration över att inget verkar hända. Det händer saker, men det syns inte.

Så här: vi har fått in offerter för bland annat ommålning av trapphus, plåtarbeten samt nya bommar från flera entreprenörer, och vi har valt att ha fortsatta samtal med några av dessa. Nya bommar och plåtarbeten ligger högst på listan av det vi måste fixa. Vad gäller målning av trapphus tänker vi oss en prioriteringslista, alltså de trapphus som är i sämst skick målas i en första omgång, året efter tar vi ytterligare några och så arbetar vi igenom trapphusen samtidigt som vi sprider ut kostnaderna över tid. (Nej, det blir inte mer kostsamt att ta några trappor i taget - vi har undersökt också detta scenario.) Ännu har vi inte avtal med någon entreprenör, men planerar att under april-maj kunna skriva avtal med lämpligaste entreprenör. Och det finns en beställningstid på bommarna. 

Bra jobbat i miljöhuset!

Vi har tidigare skällt, gnällt och tjatat om ordningen i miljöhuset. Den här gången kan vi glatt konstatera att det ser riktigt prydligt ut - bra jobbat, alla! Dessutom sparar vi en jämrans massa pengar på att sortera rätt, eftersom varje tunna som felsorterats i kostar 5000 kronor per vecka. Ja, vi kan ju själva räkna ut hur många tusenlappar det har blivit vissa veckor. Fortsätter vi så här kan vi kanske bygga simbassäng på innergården? 

Fiskmåsarna och deras ägg

Som tidigare år har vi anlitat ett företag att picka de ägg som fiskmåsar lägger på taken i vår förening. Nu har vi gjort det i så pass många år att fiskmåsarna borde undvika våra tak och skrymslen. Tyvärr använder inte våra grannar - MKB och andra HSB-föreningar - samma tjänst och därför kommer det fortfarande att finna s många fiskmåsar som under de kommande månaderna vaktar och skyddar bon och sedan sina ungar.

Bastun

Alla bastufantaster - håll i er! Vår bastu, i källaren i 56-huset, kan alldeles snart börja bokas via Aptus. Det som är kvar att göra är att skriva och sätta upp förhållningsregler samt meddela våra HSB-städare att de åter ska städa över en gång i veckan. Bastun är delvis renoverad, alltså ingen ny bastu men nytt våtskikt, blandare, kakel och klinker. Det har inte kostat att boka bastun och vi kommer i dagsläget inte att ändra på det, men om elkostnader och/eller andra kostnader för underhåll sticker iväg måste vi kanske i framtiden börja ta ut en avgift.

Vi hojtar när bastun kan börja bokas!

Gårdsdagen

Tack alla som deltog under vårens gårdsdag. Spaljéer och möbler oljades in, blommor planterades och utrymmen i källare och vindar tömdes på en massa skräp. Och tack också till alla er som av olika anledningar inte kunde delta i det fysiska arbetet, men som bidrog till trevliga samtal och god stämning. 

Och så kommer våren till vår innergård

Vårvärmen är på gång, även om det fortfarande kan bita lite i vinden, och då ska vi dra nytta av vår stora innergård. Gå ut och sitt, arbeta, fika, grilla eller lös några världsproblem! Vi har ett önskemål: plocka undan alla matrester så att inte fiskmåsarna invaderar och tar över. Vi ses där ute!