Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fritidskommittén med rätt att bestämma

Genom några enkla, smarta beslut tog HSB brf Bandyvallens aktivitetskalender rejäl fart.
– Vi har som motto att ”där jag trivs, där stannar jag”, säger Iréne Nilsson, ansvarig för fritidskommittén.
En aktiv fritidskommitté med engagerade medlemmar. Ulla Persson, Kerstin Isaksson och Inger Bergdahl (skymd). En aktiv fritidskommitté med engagerade medlemmar. Ulla Persson, Kerstin Isaksson och Inger Bergdahl (skymd).

När Irène Nilsson blev sammankallande i fritidskommittén hos HSB brf Bandyvallen i Boden framförde hon idén att fritidskommittén borde vara helt skild från styrelsen – och ha en egen budget. 
– Om fritidskommittén ligger under styrelsen blir det ett uppdrag och då krävs ett helt annat protokollförande. Nu blev vi helt fristående och med egen beslutanderätt, säger Iréne, som tillsammans med tre andra boende driver fritidsverksamheten.

– Och vi har en bra kassa genom att vi får pengarna som kommer från uthyrning av fritidslokalen och övernattningsrummet. 100 procent av de pengarna går nu tillbaka till de boende i form av aktiviteter, fortsätter hon.

Ulla Persson och Kerstin Isaksson bygger muskler i det gemensamma gymmet.

Ulla Persson och Kerstin Isaksson bygger muskler i det gemensamma gymmet.

Hennes man, Lars-Åke Nilsson, är vicevärd och kläckte snart idén om att fritidsverksamheten skulle kunna bli sponsrad av de företag som utför arbete åt föreningen. 
– När jag tar in anbud från företagen föreslår jag att de ger pengar till fritidskommittén. De brukar vara vänligt inställda till det, säger Lars-Åke.

Senast sponsrade de med 2 000 kronor och 10 000 kronor. Bostadsrättsföreningen ger också ut sin egen tidning, Bandybladet, som publiceras på hemsidan och läggs i brevlådorna. Där berättas om allt som händer i huset och om de aktuella fritidsaktiviteterna – och där står också vilka företag som sponsrar föreningen. Ett slags marknadsföring för företagen och information till boende i kombination.

En annan idé som kommittén infört är att alltid ta en liten avgift för aktiviteterna de anordnar.
– Att själv bidra på något sätt, till exempel med 20 kronor, gör människor både involverade och engagerade. De bidrar ju till att verksamheten kan fortsätta och känner samtidigt att det finns ett värde i evenemanget de deltar i, säger Lars-Åke.

 Ordförande i fritidskommitén Irene Nilsson flankerad av Lars-Åke Nilsson och Ulla Persson.

Ordförande i fritidskommitén Irene Nilsson flankerad av Lars-Åke Nilsson och Ulla Persson.

En populär aktivitet är resor. Genom fritidskommittén har de boende varit bland annat i Piteå och på inspirationsevenemanget Boden By Day. Mest uppskattad är trippen till Ikea-varuhuset i Haparanda, 15 mil bort, berättar Iréne:
– Vi står för bussresan och förmiddagsfika med smörgås. Maten betalar de resande för. Vi väljer oftast ut ett trevligt och lite lyxigare ställe, där vi också får information om byggnaderna vi är i.

Senast på var vi på stadshotellet i Haparanda säger Iréne och fortsätter:
– Medlemmarna får ta med sig familj, kompisar och bekanta. Det är ett mysigt sätt att umgås. Jag vet att några av de som har varit med på våra resor har flyttat hit sen! Vi trivs och mår bra här och den glädjen vill vi sprida till andra.

Hennes granne Inger Bergdahl, som också sitter i fritidskommittén, instämmer: 
– Vi jobbar för att man ska trivas här och må bra. Trivs man så rekommenderar man boendet till andra. Det tycks de göra, för våra lägenheter säljs väldigt fort. 

Tommy Bergdahl fixar vid kap- och gersågen.

Tommy Bergdahl fixar vid kap- och gersågen.

Varje vecka anordnas Kamratträffar, då runt 15 boende brukar samlas under något tema, som att diskutera böcker, handarbeta eller prata om en tv-serie – men de har också haft gymnastik med en instruktör som handledare.

Gemenskapen i föreningen får sitt avstamp redan vid inflyttning, berättar vicevärden Lars-Åke Nilsson:
– När det flyttar in nya grannar brukar jag gå runt med dem och visa alla våra utrymmen och berätta om Kamratträffarna och Bandybladet. De flesta brukar inse att man lär känna människor genom att delta. 

Grundprincipen för arbetet är att ingen idé är för konstig och att alla förslag ska få ett genomtänkt svar. När idén om gardinbytardag kom upp från en boende var den lite på gränsen till att avfärdas.
– Vi tyckte det lät lite konstigt. Men det blev en riktig succé! Alla sprang hit och dit i husen med sina gardiner. Och alla hade ju samma gardinlängd, det var bara att hänga in dem! säger Inger och skrattar gott åt minnet.

De har haft utbildningsdagar där de boende fått lära sig hur olika tv- och internetabonnemang fungerar, de har haft besök av polisen som berättat om sitt trygghetsarbete, det har varit lotterier och en loppis som blev så välbesökt att deltagarantalet fick begränsas. Under pandemin har mycket av verksamheten legat nere, men i augusti startade fritidskommittén igen med grillning i trädgården.

Tommy Bergdahl är ordförande i styrelsen och har bara gott att säga om aktiviteterna:
– Fritidskommittén gör ett fantastiskt arbete som gynnar alla boende. Att känna gemenskap med sina grannar ökar trivseln, välmåendet och tryggheten.

Aktiv fritid tillsammans – så lyckas ni

  • Var positiv och se framåt i stället för bakåt. Får du någon granne som vanligtvis bara tittar ner i marken att titta upp och säga hej – så kommer hen sedan lyfta någon annans humör. Då är ni på god väg mot trivsel och gemenskap.
  • Förankra styrelsens stöd. Att veta att styrelsen är positiv och stöttar fritidskommittén även om en aktivitet fallerar, har stor betydelse för orken att fortsätta arbetet.
  • Friställ fritidskommittén från styrelsen och ge den egen beslutanderätt.
  • Skapa en kassa för fritidskommittén och bjud alltid alla boende till aktiviteterna.
  • Ha ett tema för träffarna, som information om bredbandsabonnemang, en vinprovning eller en mysig brunch.
  • Gör det enkelt. Tänd några grillar och bjud in grannarna att ta med sig vad helst de vill grilla. Det kostar bara grillkolet!

HSB-medlemskap för din brf

Få trygghet och bra stöd i det löpande arbetet för styrelse och medlemmar.