Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gemensamt gym – för trygghet och trivsel

Större gemenskap och bättre hälsa – i HSB brf Backen i Örnsköldsvik blev ett eget gym ett lyft för de boende.
– Investeringen var låg och många är jättenöjda. Det här är något som alla föreningar borde göra, säger Marie Westlin, förvaltare.

I källaren till det apelsinfärgade huset i tre våningar sitter Kennet Wikström och ror så att svetten lackar. Ibland cyklar han, ibland är det crosstrainern som får sätta i gång blodcirkulationen inför viktpassen på gymbänken.

All utrustning i det nymålade, ljusa gymmet på cirka 30 kvadratmeter är billigt införskaffad och träningscykeln har skänkts av en boende i huset, eftersom den ändå bara stod och dammade i ett källarförråd. Allt i gymmet, inklusive den nya fräscha gymmattan och det ljuddämpande innertaket, har föreningens medlemmar själva byggt och ordnat. Förutom de fasta elinstallationerna förstås.

– Det här utrymmet var ett gammalt förråd som stod tomt och jag tyckte vi kunde göra något vettigt av det, konstaterar Kennet, som kläckte idén till HSB brf Backens eget gym för drygt ett år sedan.

– Många av grannarna var positiva och ville träna. Det är ju jättepraktiskt med eget gym. Här är det alltid öppet och vi kan alla träna precis när vi vill. Det är dessutom mycket billigare än att var och en av oss som bor här ska betala för varsitt gymkort – som ofta inte utnyttjas.

Att bygga gymmet tog ungefär två veckor för Kennet och några engagerade grannar. I anslutning till gymmet fanns redan bastu och dusch så den som vill kan unna sig en helkväll med spakänsla ihop med grannarna.

Mer än bara träning

Nu gymtränar Kennet tre dagar i veckan, på morgonen innan han går till jobbet.
– Det är betydligt oftare än när jag hade gymkort. Att gymmet finns nära har stor betydelse. Och det var ju ingen större kostnad att ordna detta.

Kvinna på motionscykel

Föreningens medlemmar har själva ställt i ordning gymmet. En av de boende har till exempel skänkt en träningscykel då den ändå bara stod och dammade i ett förråd.

Ann-Kristin Johansson är föreningens ordförande:
– När idén kom upp tyckte styrelsen att det inte fanns något att tveka på. Vi satte gränsen för budgeten till 15 000 kronor och initiativtagarna fixade till gymmet för en billig penning. Det finns fler vinster än starkare biceps, menar Ann-Kristin:

– Det är ett sätt att träffa grannarna och umgås lite. Det är både trevligt och ökar tryggheten.

HSB BRF Backen ordnar även grillkvällar, adventsfika och städdagar tillsammans.
– Vi har det himla bra här i Backen. Det är viktigt med gemenskap.

Marie Westlin är förvaltare på HSB och sitter med i styrelsen som HSB-ledamot. Hon ser gymmet som ett slag för hållbarhet och folkhälsa.

– Det är ett jättefint och bra gym. Så här tycker jag att alla föreningar borde göra. Det kan vara dyrt att gå på gym och svårt för de äldre ett ta sig dit. Dessutom är det en social verksamhet så medlemmarna lär känna varandra, vilket underlättar även för styrelserna. Ofta är styrelsen den enda kontakt de boende har att vända sig till när de behöver hjälp. Det fungerar inte i längden.

”Ett bättre jag” ska bättra folkhälsan

Med stor passion för folkhälsa och social verksamhet har Marie Westlin nyligen dragit igång ett projekt där HSB, Länsförsäkringar Västernorrland, Räddningstjänsten och Örnsköldsvik kommun ska samarbeta för bättre folkhälsa.

Kennet ror i roddmaskinen

Kennet Wikström ror så att svetten lackar i HSB brf Backens gemensamma gym.

”Ett bättre jag” är arbetsnamnet och har fyra mål; att förebygga fallolyckor, brandolyckor, ensamhet – och att hjälpa människor att äta rätt.
– Fallolyckor kostar samhället 15–20 miljarder varje år. Kan vi förebygga det så gynnar det även de som äger bostadsrätt – det kostar mycket att anpassa lägenheter och det är svårt.

– Antalet människor som brinner inne ökar också. Många vet inte hur de ska bete sig om det börjar brinna, hur brandväggar funkar och att det många gånger är bättre att stanna inne än att springa ut. Varje lägenhet brukar vara en egen brandcell och jag tycker att alla ska veta hur deras fastighet fungerar.

HSB Örnsköldsvik är nu pilotprojekt.
– Jag vill att HSB ska vara först i det här arbetet. Jag hoppas att det kommer leda till att inte bara våra medlemmar mår bättre utan så småningom hela Örnsköldsvik.

HSB brf Backen

Ort: Örnsköldsvik, centralt beläget. Byggår: 1946.

Antal lägenheter: 49.

Huskroppar: Tre stycken i rad, hyr även ut en lokal till ett företag.

Kuriosa: Brf Backens huskroppar är målade i rött, orange och ljust orange och husen heter därför rödbetan, moroten och kålroten – lätt att komma ihåg!