Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här görs plats för hotade bin

Möt HSB-medlemmen Anita Hult i HSB brf Nolered i Torslanda som tillsammans med sina grannar gör en insats för det utrotningshotade guldsandbiet. Här berättar hon hur det gick till.
Två kvinnor ler, en håller i en lie, den andra plockar med ängsblommor

För tre år sedan fick vi en förfrågan från Länsstyrelsen om vi ville göra något för det utrotningshotade guldsandbiet, som setts i närheten av vår brf. Det pågår en stor allmän artdöd, och det känns viktigt att värna den biologiska mångfalden. Styrelsen beslutade att ge bina en boendemiljö som de trivs i.

Nu är vi ett gäng från föreningen som sköter om Bigården. Guldsandbin är små, vilda bin som inte sticks. De är sparsmakade och vill ha en sandhög att bygga bo i, och blommor som ängsvädd och åkervädd för nektar. Så vi valde ut ett soligt område, slet för hand och torvade av så mycket vi orkade av gräsmattan och tog dit en hög med sand. Sen planterade vi och sådde, och nu hoppas vi att guldsandbiet ska hitta hit!

Ängen är förstås också bra för andra bin och insekter. Till hösten, när ängsvädden blommat över, slår vi med lie. Vårt projekt gjorde oss till en av vinnarna av HSB Göteborgs hållbarhetspris 2021.

Kvinna står med lie på äng vid bostadshus

Anita Hult i HSB brf Nolered, Torslanda

Tre tips för att öka den biologiska mångfalden

1. Skapa gröna oaser där pollinerande insekter trivs.

2. Plantera växter som lockar till sig fler insekter.

3. Sätt upp ”insektshotell” på föreningens gårdar.

Fakta Anita Hult

Namn: Anita Hult
Ålder: 67
Bor: HSB brf Nolered, Torslanda
Gör: Pensionär, fd förtroendevald i brf Nolered
Aktuell: Bigården för utrotningshotade guldsandbin