Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Med känsla för kubik

En liten lägenhet kan vara lika hemtrevlig och funktionell som en stor. Det menar Andrea Brodin, en av tre inredare som tog sig an utmaningen att möblera en 13 kvadratmeter stor lägenhet i forskningsprojektet HSB Living Lab.

Andrea Brodin sitter i skräddarställning på det mörkgråa trapphusgolvet med en insexnyckel i handen. Runt henne ligger ett virrvarr av möbler i platta paket, kuddar, värmeljus och diverse inredningsdetaljer.

Lägenheten hon fått i uppdrag att inreda för HSB Living Lab skiljer sig från hennes vanliga inredningsuppdrag. Den är nämligen inte större än 13 kvadratmeter – samtidigt som det är extra högt i tak. Det har fått Andrea att utnyttja kubikmeterna lika mycket som kvadratmeterna.

– Största utmaningen har varit att på det här lilla utrymmet få till alla funktioner man vill ha i ett hem. Det ska vara en plats där du vill umgås, äta, sova och studera eller jobba. Samtidigt ska du få plats med alla dina saker, säger hon.

För att undvika att en liten lägenhet ständigt känns stökig är förvaringslösningarna extra viktiga, och därför drar Andrea nytta av lägenhetens takhöjd. Längs med väggarna finns hyllplan hela vägen upp till tak, som man når med hjälp av stegen som står lutad mot sovloftet.

– Det skiljer sig mot hur man inreder en traditionell bostad, där man ofta placerar möbler längs väggarna. Här måste man tänka i en dimension till och det är väldigt roligt, säger Andrea Brodin.

Bild på stol, bord och hyllplan

Hyllplanen är placerade ända upp till taket för att utnyttja rummets takhöjd till förvaring.

HSB Living Lab är HSBs stora forskningsplattform om framtidens boende, där en rad olika projekt samsas. Byggnaden ligger på Chalmers campusområde i Göteborg, och i de 18 lägenheterna bor mestadels studenter och forskare. Lägenheterna har eget pentry, toa och rymligt sovloft. Kök, badrum, vardagsrum och balkong finns på gemensamma ytor.

I projektet ”Inred i kubik” fick de tre inredarna Therese Zätterqvist, Petra Tungården och Andrea Brodin inreda varsin lägenhet. Tanken var att fråga sig om våra hem verkligen måste planeras utifrån kvadratmeter, eller om det fungerar att utnyttja takhöjden i större utsträckning.

Kan man på ett snyggt, hemtrevligt och funktionellt sätt inreda i kubik? Rummet som Andrea Brodin inredde är faktiskt helt kubiskt – ett drygt 46 kubikmeter stort hem.

"Det är bra att visa att man kan bygga lägenheter som påverkar miljön mindre, utan att behöva göra avkall på boendekvalitén."

Takhöjden är 3,6 meter, liksom golvytans alla sidor. Måtten är ingen tillfällighet – 3,6 är nämligen delbart med såväl fyra som sex för att vara anpassat till standardmått på gipsskivor och övrigt byggmaterial. På så sätt undviks onödigt materialspill och miljöpåverkan blir därigenom minimal utan att man behöver kompromissa med byggkvalitén.

Andrea Brodin visar runt i rummet. Eftersom sovloftet är väl tilltaget har hon flyttat upp en byrå att ställa tv:n på. Det gör att loftet blir mer än bara en sovplats – hit kan man även ta upp både en och två kompisar för att kolla på film.

Att möblerna ges flera funktioner är en nyckel på en liten yta, enligt Andrea. Förutom att sovloftet även blir filmrum, så fungerar skrivbordet även som matplats och soffan som en förvaringsmöbel.

Färgglatt rum med röd matta, soffa och stol

Den samlade färgskalan gör att rummet känns hemtrevligt. Den färggranna soffan är även en rymlig förvaringsmöbel.

Andrea ställer de sista sakerna på plats. Inredningen är genomtänkt, med flera knep som gör lägenheten till en helhet. Färgerna är genomgående ockra och orange – att hålla samma färgskala är ett bra sätt att få ett litet utrymme att kännas hemtrevligt.

Speglarna är placerade så att de fångar upp miljön utanför fönstret – på så sätt känns rummet större. De många växterna är inte bara vackra, de förbättrar även inomhusklimatet. Allt som allt har Andrea Brodin lyckats göra den lilla kuben till ett trivsamt hem.

– Ett litet hem är också ett hem. Det ska vara mysigt och en plats man längtar till. Jag är nöjd med slutresultatet och hoppas att det kan inspirera människor att se möjligheten i mindre boenden, säger hon.

Andrea Brodin

Inredare från Stockholm som känns igen från tv-program som "Arga Snickaren" och "Till Salu". Inreder både privata och offentliga miljöer och är författare till boken "Gör om hemma". Familjen består av sambon Cedric och barnen Diana, Ivar och Isabella, samt hunden Jaxy. Driver populära bloggen andreabrodin.se och Instagramkontot @byandreabrodin