Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Möt bostadsrättsföreningen som kallar sig republik

HSB brf Kanalbrinken i Kristianstad har en egen nationalsång och nationaldag. – Om inte annat så bidrar det till trivsel att fira vår nationaldag tillsammans, säger föreningens sekreterare Björn Larsson.
De boende i HSB brf Kanalbrinken i Kristianstad

Det är en lördag i augusti när vi besöker HSB brf Kanalbrinken. Vi välkomnas av 44 grannar som firat sin nationaldag ända sedan lunch. De har skålat i bubbel, ordföranden Jonas Flodqvist har hållit tal, det har spelats kubb, tävlats i spikslagning och ordnats tipsrunda.

Nu väntar en festlig middag på den helstekta gris som grillats på kolbädd hela dagen. Föreningen firar 40-årsjubileum och efter middagen väntar quiz med 80-talstema, eftersom husen invigdes 1982.

– Med oss har vi också två familjer som flyttade in 1 juli 1982 och fortfarande bor kvar, säger Björn Larsson, sekreterare i brf Kanalbrinken, och ler brett.

"Vi är Kristianstads enda egna republik med egen lekplats och avgiftsfri broöverfart."

Flicka sitter på asfalt med målade blommor

Gatukonstnär. Dagen till ära smyckar Nea Elowsson gatan med vackra målningar.

Här sker en mycket långsam omflyttning av människor. Björn har själv bott här sedan 1995.

– Jag tror det beror på att vi har ett väldigt trevligt boende och roligt tillsammans, konstaterar han.

Björn var med och grundade republiken, kring sekelskiftet 2000.

– Vi brukar ha kul på våra föreningsmöten, vi skämtar rätt rejält. Och på ett av dem visade det sig att vi allihop ogillade monarkin, så vi utropade helt enkelt republik. Vår dåvarande ordförande blev president, säger Björn och skrattar.

Detta var när broavgiften för Öresundsbron diskuterades flitigt – och de församlade tyckte absolut att det inte borde vara någon avgift för att köra till Danmark, så den nyutropade republiken proklamerade raskt att det skulle vara avgiftsfri broöverfart till deras republik. Republiken avgränsas i sydost av en kanal, cirka två meter bred och överkomlig via en kommunal bro.

– Så nu är vi Kristianstads enda egna republik med egen lekplats och avgiftsfri broöverfart, konstaterar Björn belåtet.

"Vi brukar ha kul på våra föreningsmöten, vi skämtar rätt rejält."

Fyra kvinnor skålar och ler

Jubileet avslutas med en gemensam middag i föreningens lokaler.

Så vad är fördelarna med att vara en republik?

Tja, utöver att det skapar en gemenskap som samordnas av en egen president, innebär det också regelbundna firanden i republikens anda. Och en egen nationalsång som sjungs tillsammans. Till melodin ”Du ska få min gamla cykel när jag dör” lyder första versen:

”Här på Lekholms väg är fest varenda da. Här på Lekholms väg vi trivs så bra. Vi har allt man kan begära. Goda grannar att besvära. Vårt kvarter är värt ett enda stort HURRA!”

– Jag tror att det redan från början flyttade in människor här som var väldigt sociala och präglades av ett kollektivt tänkande. Vi städar till exempel området tillsammans tre gånger om året. Det har alltid funkat och folk hjälper gärna till och så grillar vi korv tillsammans. Alla kan göra något, det behöver inte vara så mycket, men alla är med. Det sparar också pengar och kostar mindre underhåll. När man gör sådant känner man större ansvar för området, samtidigt som det bygger delaktighet och gemenskap, säger Björn.

Föreningen anordnar också adventskaffe i början av december.

– Det har blivit som ordförandens informella möte. Alla är välkomna och han pratar om vad som ska hända och alla får chansen att tycka till och även umgås. Det är gemytligt och inget protokollförs. Det är skönt, speciellt för mig som sekreterare, säger Björn.

Just den informella mötesformen gör att goda idéer uppstår, menar han:

– Det var på adventskaffet som idén kom upp att sätta solceller på vårt kvartershus, som då hade direktverkande el. När vi undersökte möjligheterna visade det sig att vi har en återbetalningstid på elva, tolv år, men det blir nog ännu mindre nu, säger Björn.

Vid grillen hjälps Joakim Persson och Per-Allan Mårtensson åt med kvällens middag – helstekt gris.

Vid grillen hjälps Joakim Persson och Per-Allan Mårtensson åt med kvällens middag – helstekt gris.

Det råder full koncentration när Erika Andersson, Roger Bengtsson och Tommy Pålsson (i bakgrunden) klurar på frågorna i tipsrundan.

Det råder full koncentration när Erika Andersson, Roger Bengtsson och Tommy Pålsson (i bakgrunden) klurar på frågorna i tipsrundan.

Björn och ordföranden har också alltid en introduktion för nyinflyttade tillsammans. Hur reagerar de när de får veta att de flyttat till en republik?

– Ha ha ja … vi tonar väl ner det där lite just då. Vi brukar be dem att läsa igenom hemsidan, där allt om republiken står och då brukar de återkomma med fler frågor om vår republik! Men för oss är det viktigt att de tidigt får kontakt med styrelsen och vet vem de kan vända sig till med frågor. En del har inte bott i bostadsrätt tidigare och har frågor om vad de får göra och inte.

Vad har republiken för planer?

– Först ska vi fira vårt 50-årsjubileum. Det blir nästa år när föreningen fyller 41 år, detta för att det blivit oturliga feltryck i våra kalendrar, så vi måste dessvärre fira i förtid. Sedan har jag funderat på om jag ska introducera en variant på en svensk klassiker här. Det blir då ett brolopp, en simtävling där man korsar kanalen och avslutande delen blir Kanalbrinken runt på cykel. Mer seriöst blir det fortsatt fokus på underhållsplanen och ekonomin för att ge trygghet i vardagen åt oss som bor här.

Lilla Oliwer i famnen ser med spänning på när Sahar Salimi siktar mitt i prick i pilturneringen. Joakim Olofsson väntar på sin tur.

Lilla Oliwer i famnen ser med spänning på när Sahar Salimi siktar mitt i prick i pilturneringen. Joakim Olofsson väntar på sin tur.

Ha kul i er brf – Björn tipsar

Få nyinflyttade att känna sig välkomna i föreningen. Låt någon i styrelsen hälsa på och berätta om föreningen.

Bjud in till kräftskiva, grillkväll, adventskaffe, – sådant som är enkelt att ordna och som samlar de boende.

Våga vara informell. De bästa idéerna uppkommer sällan under stela former, utan prata om ert boende och idébolla över varsin korv med bröd.

Skapa en kultur som ger sammanhållning och gemenskap. Det måste inte vara en republik, utan bara någonting ni kan förenas kring. Här kan HSBs Hållbarhetsverktyg ge många idéer. 

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.

HSB brf Kanalbrinken

Ort: Nosaby utanför Kristianstad.

Byggår: 1982.

Antal huskroppar: Tolv parhus med två lägenheter i 1½ plan i varje hus.

Kuriosa: Föreningen satsar på hållbarhet och smarta långsiktiga investeringar. Lägenheterna värms upp med jordvärme, men det gemensamma kvartershuset som värmdes upp med direktverkande el har fått solceller på taket. I de utrymmen i trädgården som inte används anlägger föreningen nu ängsplanteringar för att bidra till biologisk mångfald. Föreningen har också en bikupa på området.