Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Guide: Så gör du en månadsbudget

Balans mellan utgifter och inkomster samt en buffert för oförutsedda händelser. Med en enkel månadsbudget får du full koll på din ekonomi.

1. Få koll på de fasta utgifterna…

Fasta utgifter är sådana som du brukar få räkningar på. Det kan vara allt från lån, el, telefon till försäkringar och medlemsavgifter. Dessa utgifter känner du oftast till storleken på och vet när de kommer. Ta reda på vilka de är genom att kolla upp tidigare månaders räkningar.

2. …och på de rörliga

Till rörliga utgifter räknas de som inte är regelbundna. Det kan röra såväl mat som kläder, resor, frisörbesök och tobak. Att beräkna hur stora de rörliga utgifterna är kan vara lite svårare, men inte alls omöjligt. Ett bra knep är att spara alla kvitton månadsvis, summera och föra in i din budgetmall.

3. Gör en budgetmall

Översikt är ledordet. I din budgetmall ska hushållets alla inkomster, inklusive eventuella bidrag, vara listade, liksom samtliga utgifter. För att få en överblick kan du kategorisera dessa, till exempel i bokstavsordning. Det finns flera budgetmallar att ladda hem gratis på nätet och på Konsumentverket.se kan du också få hjälp att göra en budgetkalkyl.

4. Skaffa ett räkningskonto

Gör en årsöversikt över dina fasta utgifter, ta totalsumman och dela med tolv så du får fram vilket belopp du bör avsätta för räkningar varje månad. Ett bra knep är att sätta in dessa pengar på ett separat konto som enbart är till för räkningsbetalning. Glöm inte att ta höjd även för de rörliga utgifterna.

5. Sätt upp ett kortsiktigt sparmål…

Är du sugen på att resa eller unna dig något annat? Börja med att sätta ett rimligt sparmål för året och gör sedan en automatisk överföring till ett särskilt sparkonto varje månad. Då kan du enkelt följa ditt sparande och se pengarna växa. Glöm inte att föra in detta i din budget.

6. … och ett långsiktigt

Att spara för att unna sig det lilla extra är förstås roligt, men glöm inte det långsiktiga sparandet. Avsätt även en post i budgeten för att spara på lite längre sikt i olika former, det måste inte handla om några ­jättesummor.

7. Följ upp

Lika viktigt som att skaffa sig koll på ekonomin är det att följa upp budgeten och eventuellt revidera den. Ta för vana att alltid titta igenom din budget och utfallet i slutet av månaden. Blev det över- eller underskott? Vad kan du göra annorlunda till nästa månad?

Bospara till första egna bostaden

Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.