Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så renoverar du mer klimatvänligt

Om jag ska göra om hemma och inte vill ha för stor påverkan på miljön och klimatet, vad ska jag tänka på? Här ger Louise Wall, hållbarhetschef på HSB Riksförbund, sina bästa tips.
Kvinna med måttband mäter rosamålad vägg

Att fundera över vid renovering av kök

  • Är stommar och luckor i skick att renoveras? Om ja, så kan luckorna målas om eller lämnas in för lackning. I förhållande till att byta ut hela köket är det bättre för både klimatet och plånboken.
  • Välja snålspolande blandare och energismarta vitvaror.
  • Köpa återvunna eller återbrukade produkter.
  • Om diskbänken är för låg går det att höja den genom att montera läkt under. Viktigt dock att ta hjälp av rörmokare för eventuell justering av rör och vattenlås.

Val av golv

  • Har du ett trägolv, se över om det går att slipa. På så sätt kan du förlänga golvets livslängd.
  • Om golvet inte är ett trägolv som går att slipa, gör ett medvetet val gällande material och utsläpp. Beroende på budget och vilken typ av känsla som önskas så finns det flera alternativ, till exempel stengolv, klinker, linoleum eller olika sorters trägolv.

Tips på saker du kan göra

  • Byta ut lampor till LED-belysning.
  • Välja färg som inte innehåller miljöfarliga ämnen, fråga i din färgaffär.
  • Fundera över vilka material du väljer. Material som släpper mycket kemikalier påverkar inomhusmiljön. Material som går att slipa, olja och vårda över tid håller oftast längre.
  • Hantering av avfall/överblivet material som uppstår vid renoveringen – går det att sälja/skänka till någon annan? Om inte, se till att det återvinns så bra som möjligt.
  • Låna verktyg till renoveringen istället för att köpa.
  • Se över om det är något som du kan köpa återbrukat, det är både bra för plånboken och miljön.

Louise-Wall_04_EC.jpgLouise Wall, hållbarhetschef HSB Riksförbund

– Fundera först över varför du vill renovera. Är det funktionen som behöver förbättras, är utrymmet slitet eller är det att du vill uppdatera utifrån stil? Idag sker många renoveringar utifrån trender som vi snabbt tröttnar på, och ibland kan vi undvika onödig klimat- och miljöbelastning med mindre förändringar som ändå kan göra stor skillnad.

– Ett bra sätt att minska både miljö och klimatpåverkan är att förlänga livslängden på material som redan används. Om du behöver köpa nytt är det också viktigt att tänka på vilken funktion som utrymmet ska ha och vilken typ av material som passar så att de håller över tid. Behoven skiljer sig till exempel mellan kök, badrum, hall och sovrum. Det kan också vara bra att fundera över vilken stil som passar dig eller din familj över tid för att undvika att renovera igen till följd av att ni tröttnar på färg- och materialval.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.