Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

10 steg till en skönare innetemperatur

Vill du slippa drag och kyla hemma under vintern – och samtidigt hålla nere värmekostnaderna? Lina Wibron, förvaltare på HSB Södra Norrland delar med sig av sina tips för ett bättre inomhusklimat.
Man i grå tjock tröja ligger och vilar i soffa

1. Mät rätt!

Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. Har du under 20 grader där du vistas ska du göra en felanmälan. Men räkna med att inomhustemperaturen sjunker tillfälligt vid väderomslag, innan värmesystemet kommit igång. Medelhastigheten på luften inomhus får inte heller vara för hög.

Se HSBs instruktionsfilm om temperaturmätning:

2. Håll elementen fria

Undvik att ställa möbler eller ha tunga gardiner framför radiatorerna. Är elementen täckta blir det kallare inomhus eftersom termostaten (om sådan finns) slår av när det blir för varmt. Den varma luften ska kunna cirkulera fritt.

3. Håll friskluftsventilerna öppna

Om byggnaden saknar mekanisk tilluft har flera fönster en tilluftsventil som ska vara öppen för ett bra inomhusklimat. Sämsta sättet att få det varmare är att stänga ventilerna helt, då störs ventilationen i lägenheten. Fuktproblem och dålig lukt kan bero på att ventilerna är stängda, då dras luft in från trapphuset vilket också kan skapa drag längs golvet.

4. Rör aldrig ventilerna i kök och badrum

I kök och badrum finns frånluftsventiler vars funktion är att se till att fuktig och illaluktande luft sugs ut ur bostaden. Dessa reglerar luftflödet i lägenheten och ska endast justeras av en tekniker.

5. Se över tätningslisterna

Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden. Har du en hyresrätt – gör en felanmälan. Om du bor i en bostadsrätt kan ansvaret ligga på dig som boende, kolla vad som står i föreningens stadgar eller hör med din styrelse.

6. Vädra snabbt!

Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt. Låt inte fönster vara öppna hela tiden utan skapa ett korsdrag under en kort tid. Glöm inte att stänga av värmen helt när du vädrar! Om du behöver ha fönstret öppet på grund av att det är för varmt inomhus när värmesystemet är igång, då ska du felanmäla.

7. Forcera inte frånluften i onödan

En köksfläkt kopplad på kanal är frånluftsventilation som inte ska användas i onödan, eftersom du då slösar värme och energi som skickas ut i tomma luften (om ni saknar återvinning). Stäng därför alltid av fläkten efter användning.

8. Minska elförbrukningen!

Som boende kan du dra ner på elkostnaderna genom att byta till LED-belysning, använda vattenkokare och lock på kastruller, värma mat i mikron istället för ugnen och undvika stand by-läge på tv och datorer. Kontrollera att kyl/frys har välfungerande lister. Dra ur laddare och stäng av all apparatur som inte används, samt se över energimärkningen vid köp av nya elprodukter. Det finns bra teknik för att enkelt stänga av allt samtidigt, men en vanlig grendelare som du kan stänga av fungerar också.

9. Rengör filter

Ventilationssystem sig åt i olika byggnader. Tänk på att filter utgör ett motstånd och att de bör rengöras regelbundet och bytas årligen. Rengör köksfläkt och frånluftsdon regelbundet.

10. Spara vatten!

Vatten är energi, så använd inte mer vatten än du behöver. Tvätta i en fylld maskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Diskmaskinen sparar energi jämfört med att diska för hand. Använd snålspolande duschmunstycke – det går åt cirka 120 liter varmvatten till en 10 minuters dusch, vilket påverkar energianvändningen. Felanmäl om det droppar eller rinner.

Vill du ha underhållstips för din bostad?
Videoguider för hyresrätt eller bostadsrätt hittar du här.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.