De allra flesta svenskar känner sig trygga i sitt bostadsområde. I en Sifo-undersökning från 2020 svarade 94 procent att de känner sig trygga. På kvällstid däremot är det fler som känner sig otrygga, i vissa utsatta områden så många som varannan person.
– Det kluriga med att jobba med trygghet är att det är just en känsla, konstaterar Ted Silverhagen, förvaltare på HSB Göteborg.
– Det vi menar med faktisk trygghet, det vill säga hur liten eller stor risken är för att du ska råka illa ut, stämmer inte alltid överens med känslan av trygghet, alltså hur en person upplever situationen, säger Ted.
" Grunden för att kunna känna trygghet är att inte utsättas för situationer som skapar otrygghet."
Känslan av trygghet är med andra ord väldigt personlig och kan till exempel höra ihop med hur gammal någon är, vilket kön hen har eller vad personen har för tidigare upplevelser i bagaget.
– Det innebär att du kan bo i ett område som enligt all statistik är väldigt säkert, men ändå känna otrygghet. Men också tvärtom, du kan känna dig tryggare än vad statistiken säger att du borde vara, för att du helt enkelt har vant dig vid att bo i ett område där det är mer otryggt, förklarar Ted.
Vad är det då som skapar de här känslorna? Enligt Ted är det yttre faktorer, men det kan också vara högst personliga saker.
– Om du till exempel är beroende av hjälp från hemtjänsten men aldrig kan vara säker på att de kan komma in till dig eftersom porttelefonen krånglar, kan det skapa en känsla av otrygghet.
Gemensamt för de flesta människor är att känslan av trygghet har jättestor inverkan på om man trivs i sitt hem. Det i sin tur gör att det finns stor anledning för bostadsrättsföreningar att jobba med frågan. Men om trygghet samtidigt är en så subjektiv upplevelse, kan man då som förening verkligen göra något åt det?
– Grunden för att kunna känna trygghet är att inte utsättas för situationer som skapar otrygghet, och de situationerna kan bostadsrättsföreningen hjälpa till att minimera. Dessutom kan man göra mycket för att öka den sociala gemenskapen som i sin tur ökar känslan av trygghet, avslutar Ted.
Alla Sveriges brf:er kan få stöd av HSB. Idag förvaltar vi cirka 340 000 lägenheter. Välkommen att kontakta din regionala HSB-förening för mer information.