Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbara åtgärder uppifrån och ner

30 november 2021 HSB brf Varvet-Hägern i Luleå är en av Luleås största bostadsrättsföreningar. Där pågår just nu ett stort projekt med att byta tak och samtidigt installera solceller, men även anlägga nya underjordiska sopsorteringsstationer. Det är de första stegen i en långsiktig, strategisk plan för underhåll och investeringar.

I våras fick HSB Norrs Entreprenad och Energiavdelning i uppdrag att se över, prioritera och prissätta de kommande åtgärderna i underhållsplanen och samtidigt se vilka energibesparande åtgärder som kan göras för att bibehålla och öka värdet på de fem fastigheterna i föreningen.

– För en förening i den här åldern har ofta tak, fasader och även de tekniska systemen nått mogen ålder. Vi fick i uppdrag att ta fram en långsiktig, strategisk underhålls- och investeringsplan där vi har tittat på de verkliga och kommande behoven, berättar Håkan Kohkoinen, projektledare på HSB Norr.

För HSB brf Varvet-Hägern var problem med läckande tak på ett av husen det mest akuta. Styrelsen beslutade att i samband med takbytet även investera i en solcellsanläggning.

– Vi såg möjligheten att installera solceller när vi ändå skulle byta tak. Solceller är något som kommer att sitta under en lång tid så det är ju perfekt läge när taket är nytt. Dessutom är det ju bra för både miljön och ekonomin att kunna producera egen el, berättar Kristoffer Lahti, tidigare ordförande i HSB brf Varvet-Hägern.

På taket har entreprenören valt att bygga på ett väderskydd så att arbetet ska kunna fortgå även vintertid. Utan det hade projektet stannat av under vinterhalvåret.

– När vi gör ett så här stort projekt är det viktigt att vara ute i god tid, planera och upprätta en tidsplan. Nu är det här ett så pass stort hus så vi kommer att köra med väderskydd, men hade det varit ett mindre hus hade vi kanske hunnit göra arbetet under sommaren, berättar Erik Johansson, projektledare och specialist på energifrågor på HSB Norr.

Det blir en stor solcellsanläggning på 135 kW med 343 paneler på en total yta av 573 kvadratmeter. För att få en så hög egenanvändning som möjligt, det vill säga att den el som produceras ska gå till huset, har lite olika uppsättningar testats.

– Man vill ju helst börja producera el så tidigt som möjligt på morgonen och fortsätta så sent som möjligt på kvällen. Vi tittade på att sätta några paneler på öst-västligt läge, men det visade sig när vi gjorde beräkningarna att sydläget ändå är bättre totalt sett i det här fallet. Som kalkylen ser ut räknar vi med att kunna producera el för 56 öre/kWh. Nu när elpriset är så högt kommer vi att kunna producera el till nästan halva priset, berättar Erik.

En annan energibesparingsåtgärd som utförs i samband med takbytet är att det blir en helt ny isolering under taket och den befintliga tas bort.

– Vi fördubblar i princip tjockleken av isolering på taket. Vi har fått lova att höja takfoten två decimeter för att få plats med det. Även det sparar mycket pengar åt föreningen, säger Håkan.

Parallellt med takbytet och solcellerna pågår även ett projekt med att anlägga nya underjordiska sopsorteringsstationer.

– Det blir totalt tre stationer med tagglösning, där varje hus är styrd till en specifik station. På så sätt minskar risken för att sopstationen blir överfull. Brännbart och kompost hamnar en bra bit ner i backen där det är kallare och solen inte kommer åt, vilket förhindrar odör och flugansamlingar. Dessa töms sedan med kranbil, berättar Mikael Björk, projektledare på HSB Norr som leder sopstationsprojektet.

Projektet med ny sopsorteringsanläggning föranleddes av det kommunala bolaget Lumire eftersom de nuvarande soprummen var allt för svårtillgängliga.

– Tillsammans med Lumire arbetade vi i styrelsen fram en ny bättre lösning för sophanteringen. I de här nya kärlen packas avfallet bättre och det i sin tur innebär en sänkt kostnad i hanteringen. Förutom miljö- och ekonomiaspekten är det dessutom bättre ur arbetsmiljösynpunkt för de som hanterar avfallen, berättar Kristoffer.

Sid 2-3 Micke och Kristoffer.jpg

Från vänster Mikael Björk, projektledare HSB Norr Entreprenad och Energi tillsammans med HSB brf Varvet-Hägerns tidigare ordförande Kristoffer Lahti.

Det här är bara början på föreningens långsiktiga, strategiska underhållsplan. Kristoffer berättar att 2022 blir ett planeringsår för kommande stora underhållsprojekt.

– Vi kommer bland annat att titta på vilka projekt man kan slå ihop, till exempel om vi ska byta värmeledningar och kanske slå ihop det tillsammans med ventilationsprojektet. Då behöver vi inte heller störa boenden mer än nödvändigt. Det viktiga är att vi sköter om och underhåller våra fastigheter, värnar om miljön och samtidigt sänker kostnaderna, avslutar Kristoffer.

Kontakt

Är ni intresserade av att veta mer om hur vi kan hjälpa just er förening? Kontakta Entreprenad och Energi:

Pontus Johansson,
teamchef Norrbotten
pontus.johansson@hsb.se
010-303 21 30

Pär Johansson,
teamchef Västerbotten
par.johansson@hsb.se
010-303 21 29