Pepparkakor, lussebullar, tryfflar, knäck och kola. Tiden på året då doften av kanel, saffran och kardemumma får det att vattnas i munnen är här. För hobbybagaren Lovisa, som till vardags arbetar som redovisningskonsult på HSB Norr, är julen hennes favorithögtid att baka på.
– Det går att variera klassikerna till oändlighet och det går att vara väldigt kreativ med jultemat, säger hon.
Marsipan i form av julgranar och tomtar är ett av bakverken som får ta plats på årets julbord hemma hos Lovisa. De är utformade och färgade helt utan tillsatser. I stället för att använda artificiella ämnen för att färglägga bakverken, använder hon spenatpulver, rödbetspulver och gurkmeja.
– Det är enkelt och roligt sätt att sätta sin egen prägel på figurerna, säger hon och fortsätter:
– Det är även en lekfull aktivitet för hela familjen, oavsett ålder, att pyssla med.
Även med den traditionella kolan och tryffeln tänker Lovisa utanför boxen. Hon har till exempel gjort kolan med kokosgrädde och kokosolja samt en tryffelsort med mjölkfri choklad och havregräddei stället för animalisk grädde.
– Jag vill baka så det finns något för alla, oavsett om man är allergisk eller vegan, berättar hon och menar att de flesta recepten går att
anpassa efter allergier och preferenser.
– Man får bara vara lite uppfinningsrik ibland.