Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vem har rätt till ersättning?

21 december 2022 Elprisstöd även till bostadsrättsföreningar

Med ett i perioder, skenande elpris är det nog flera som ser fram mot det utlovade el-prisstödet. Fortfarande är det delar som är oklara, men bilden börjar klarna.

Energimarknadsinspektionen (Ei) har godkänt att ett stöd om 0,50 kronor per kilowattimme får betalas ut för uttagspunkter i elområde 3 som är det som Stockholmsregionen och Gotland tillhör. Stödet beräknas på den el som använts under perioden från den 1 oktober 2021 till och med den 30 september 2022.

Vem har rätt till ersättning? 

Alla elanvändare i Sverige omfattas av stödmodellen. Med elanvändare menas den elslutkund som köper el för eget bruk. Elanvändare kan alltså vara till exempel privatpersoner, företag, kommuner, föreningar, oäkta föreningar, samfälligheter eller annan organisationsform. 

Stödet är knutet till elanläggningen och till den som för tillfället har elnätsavtal för respektive elanläggning (uttagspunkt). För bostadsrättsföreningar gäller alltså att det är själva bostadsrättsföreningen som erhåller stödet. Det gäller även om föreningen har individuell mätning och debitering av hushållselen.  

Utbetalningen av hela stödet går alltså till den som står på elnätsavtalet vid brytpunkten. Brytpunkten är satt till den 17 november 2022. 

När kommer ersättningen? 

Vi vet inte än när ersättningen kommer att betalas ut. Den information som vi har idag pekar mot slutet av februari 2023. HSB Södertörn bevakar frågan och kommer att meddela våra kunder så snart vi vet mer. 

Vad händer nu? 

Just nu pågår ett internt arbete inom HSB där vi förbereder oss inför utbetalning av elstödet. Tillsammans med våra revisorer utreder vi om, och i så fall hur, det påverkar bokslutet. Men den kanske viktigaste frågan för er som förtroendevalda handlar om hur ni som förening ska hantera elstödet? Ska föreningen ta emot och behålla utbetalningen eller ska den fördelas vidare även till hushållen? 

Ytterst är det en fråga för er i styrelsen att ta ställning till. Men efter julledigheterna kommer våra ekonomer att vara redo för lite proaktiv rådgivning till styrelser som är intresserad. Kontakta din ekonom för att boka tid för rådgivning.  

Självklart kommer vi också att fortsätta att bevaka frågan och löpande fortsätta att informerar om hur frågan utvecklas.