Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Ett ansvarsfullt sparande är ett sparande som existerar"

29 november 2022 Det har varit ett år fyllt av ekonomisk turbulens, med hög inflation och stigande räntor. För de flesta har privatekonomin redan påverkats med ökade omkostnader och utgifter. Inför vintern är det många som funderar över sina lånekostnader, avgifter och elräkningar. Då är det också naturligt att fundera över sitt sparande och hur det ser ut. Danske Banks privatekonom Jennie Sandén ger här sina bästa råd kring bosparandet i HSB och andra sparanden.

Hur bör man tänka runt sparande i aktier och fonder i oroliga ekonomiska tider? Ska man göra något speciellt eller bara ha is i magen?

– Jag vet att många privatpersoner tycker att det är jobbigt när börsen går upp och ner och värdet på aktier och fonder minskar. Men ett sparande på börsen ska alltid vara långsiktigt och det bästa man kan göra är att fortsätta spara, om det finns möjlighet. Om inte, dra hellre ner på sparandet istället för att ta bort det helt och sälj absolut inte av sparandet - det är först då du realiserar nedgången i portföljen. När marknaden är svagare får man fler fondandelar för samma summa pengar, varför det är bra att fortsätta spara och då få fler andelar när marknaden vänder uppåt igen.

Hur bör ett ansvarsfullt sparande se ut för en småbarnsfamilj som vill spara till barnens framtida boende redan idag?

– Ett ansvarsfullt sparande är ett sparande som existerar. Långsiktigt sparande – vilket till exempel kan vara ett barnsparande – som inte kommer användas förrän tidigast om tre år bör du investera på börsen. Sparande till barn sker med fördel på ett investeringssparkonto och i breda globala aktiefonder. Vad beträffar hur mycket man ska spara så beror det helt och hållet på familjens ekonomi, men som en tumregel kan man tänka att ju tidigare man börjar att spara till sina barn desto mindre behöver man spara varje månad.

Varför ska jag bospara? Är det inte bättre att ha pengarna på sparkontot just nu när börsen och fonder verkar gå upp och ner hela tiden?

– Jag kan förstå att man som sparare har svårt att navigera vad som är bäst just nu. Det är oroliga tider och många känner sig osäkra på vad som är bäst. Inom HSB Bospar finns flera olika valmöjligheter. Föredrar man att spara på konto kan man välja att ha sitt sparande på Bosparkonto vilket i dagsläget ger en ränta på 0,60%. Har man dock en längre sparhorisont på sina pengar och dessutom gör månadsvisa insättningar så är det oftast fördelaktigt att spara i fonder över tid, även om det just nu är lite skakigt på börsen.

Vad kan jag göra för att komma i gång med mitt bosparande just nu?

– Det absolut bästa är att bestämma sig och sätta upp sitt sparande så att det dras automatiskt i samband med exempelvis lön eller barnbidrag. Börja smått om du är osäker på dina kostnader framöver och öka sedan succesivt när du känner att du har mer utrymme.

Kan jag sänka beloppet jag sparar längre fram om det behövs?

– Du bestämmer själv hur mycket du vill spara och märker du att exempelvis 500kr i månaden är för mycket nu under vintern då elräkningarna skjuter i höjden, kan du enkelt sänka beloppet. Tänk dock på att du förlorar dina bosparpoäng om du tar ut pengarna från Bosparkontot.

Hur mycket behöver jag sköta själv om jag börjar bospara i HSB?

– Du behöver själv sätta upp ditt bosparande och för att göra det följer du det flöde och de instruktioner som finns på danskebank.se/hsb Det smartaste och enklaste är att redan från början sätta upp månadssparande och automatisk överföring från din ”vanliga” bank till ditt HSB Bosparkonto (eller HSB ISK-konto om du skall spara i ISK). Sedan, när du väl satt upp allting och valt sparform, sköter det sig själv.

Är det smart att ha flera olika sparformer för olika syften eller olika tidshorisonter, med en viss del sparande i ISK och en viss del i vanligt bosparande?

– Som en grundregel bör man ha ett buffertsparande på 3-6 månaders utgifter på ett sparkonto. Utöver detta bör man ha ett långsiktigt sparande som investeras i fonder och detta sparande kan med fördel ske i ett investeringssparkonto. Sist men inte minst bör man ha ett riktigt långsiktigt sparande till sin pension. Detta kan också göras på ett investeringssparkonto som man döper till ”pension”. Jag tycker själv att det är bra att ha flera olika sparanden för olika syften och det finns möjlighet att ha flera investeringssparkonton för just detta. Bosparande skulle jag lägga separat, men eftersom det numera finns möjlighet att även här ha ett investeringssparkonto, skulle jag öppna det och spara i breda globala fonder månatligen.

Vad kan man tänka på just nu om man har lån på sin bostadsrätt?

– Det viktigaste att tänka på är att trots att räntan har gått upp mycket på kort tid, är denna räntenivå en normal nivå. Vi ser inte att vi kommer att gå tillbaka till den låga räntemiljö som vi har haft de senaste 10 åren, vilket gör att vi måste planera för att en större del av den disponibla inkomsten behöver gå till boendekostnader. Om man vill ha en större trygghet i hur mycket räntor och amortering kostar varje månad, skulle jag binda delar eller hela mitt bolån. En annan viktig sak är att titta på hur bostadsrättsföreningen är belånad - finns det risk att räntan stiger så pass mycket att avgiften kommer att höjas? Har föreningen bundna lån? Försök att planera så att dina bundna lån inte faller ut samtidigt som föreningens då du kan riskera att drabbas av högre räntor både på dina egna och på föreningens lån under samma period.

Jennies tre bästa tips för att spara pengar i ett tuffare ekonomiskt läge

  • Spara hellre mindre än inget alls

  • Sälj inte av ditt sparande om du inte absolut måste

  • Utvärdera och utmana dina rörliga kostnader och gör en plan för vad du kan dra ner på om du behöver minska dina kostnader

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Läs mer: HSBs bosparregler

Spara till ditt nya hem med HSB Bospar

I samarbete med Danske Bank erbjuder vi HSB Bospar – ett enkelt och tryggt sätt att spara till ett framtida boende till dig själv, dina barn eller en annan närstående. Med ett bosparande kan du få förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter samt våra nybyggda bostadsrätter över hela Sverige.