Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Stadions hjälteinsats

15 juni 2022 600 mil, 17 dagars resande, 16 kassar med kläder och 42 750 kronor. Boende i HSBs bostadsrättsförening Stadion i Luleå har tillsammans gått ihop och organiserat hjälpinsatser för flyktingar från Ukraina, ”Engagemanget har varit helt enormt och fantastiskt”, säger Dmitrij Bazenov.
Bettan Littorin, Dmitrij Bazenov och Lars Pekka har tillsammans gått ihop till förmån för människor som flyr kriget i Ukraina.

Det är en ljummen vårdag i slutet av mars när Hemma i HSB besöker bostadsrättsföreningen Stadion i Luleå. I föreningens samlingslokal där Lars Pekka, Bettan Littorin och Dmitrij Bazenov befinner sig, är stämningen allvarsam men kantas ändå av hopp och gemenskap. De har tillsammans gått ihop för att organisera hjälpinsatser till förmån för människor som flyr kriget i Ukraina.

Dmitrij, eller Dima som han kallas, har bara dagarna innan kommit hem från en lång resa till gränsen mellan Polen och Ukraina för att hämta ukrainska flyktingar. När en bekant till Dima berättade om sina släktingar som befann sig på flykt, tvekade han inte en sekund. Med hjälp från sina kollegor och chef fick han på mindre än en dag tag i en minibuss och en liten reskassa som möjliggjorde resan.

– När kriget började mådde jag väldigt dåligt, jag kände att jag behövde göra något. Jag donerade pengar, men kunde inte skaka av mig känslan att jag kunde göra mer, berättar han.

Resan som bara skulle ta en vecka, tog istället 17 dagar då den kantades av covid-19 och att en äldre kvinna i sällskapet behövde medicinsk vård i Polen. Trots motgångarna längs resans gång, löste det sig och människorna befinner sig idag i säkerhet.

– Dima är en riktig hjälte, jag blir alldeles rörd av att tänka på hans insats, säger Bettan.

Samtidigt, på hemmaplan i HSB:s brf Stadion, samordnade Lars, hans fru Larisa och Bettan en penga- och klädinsamling. Många av människorna som flytt har fått lämna sina hem utan tillhörigheter och tillgångar som kläder och pengar, berättar dem.

– I vårt hem skänker vi alla kläder som vi inte använder till välgörenhet, det tänket finns sen tidigare. När vi blev varse att det behövdes hjälp från föreningen, var det självklart att vi ville hjälpa till, berättar Bettan.

s 4-5 HSB Brf Stadion klädkassar.jpg

Efter att ha kommunicerat ut hjälpbehovet till sina kontaktnät, lyckades de tillsammans samla ihop 16 kassar med kläder och 42 750 kronor. En stor del kom från boende i föreningen. Pengarna hjälpte till att täcka Dimas utgifter på resan, samt för att ge människorna som flytt en start i sin nya tillvaro.

– Engagemanget har varit helt enormt och fantastiskt, utan det stödet hade det inte varit möjligt. Det har verkligen varit ett fint teamwork, säger Dima.

Lars Pekka tror att den stora uppslutningen delvis beror på att de jobbar mycket för att öka samverkan och gemenskapen i HSB:s brf Stadion.

– Vi har alltid ett leende på läpparna och hälsar när vi ser varandra. Vi har en oerhörd uppställning oavsett om det gäller vårstädning eller snöskottning, då är det lätt att samla till sådant här när man känner varandra, säger han och Bettan håller med:

– När det kommer till sin spets är vi där och hjälper varandra.

Trots att kriget än inte har nått sitt slut och världsläget kan kännas mörkt och osäkert, är Lars, Dima och Bettan säkra på en sak.

– Det är enormt mycket människor som är verkligt goda, vi är överväldigade över att så många ställde upp och gav stöd till det här, säger Lars.

– Världen är full av goda människor, instämmer Bettan och Dima.