Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB lyfte bostadsfrågor i Almedalen

07 juli 2022 De bostadspolitiska frågorna diskuterades på många seminarier i Almedalen. Inte minst ville alla veta hur det nya tuffa ekonomiska läget kommer att påverka bostadsmarknaden framöver.

Det ekonomiska läget präglade en stor del av panelsamtalet på HSBs eget seminarium den 6 juli. Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tecknade en bild av den ekonomiska situationen just nu. Sveriges ekonomi är i grunden stark men inflationen och de höjda bolåneräntorna kommer göra situationen tuff för hushållen – och för byggbolagen. 

– Efter sommaren kommer det att bli totalt annorlunda i byggbranschen. Att driva byggbolag när räntan är låg och priserna höga är inte så svårt, men under hösten kommer agnarna att skiljas från vetet, sade Annika Winsth. 

HSBs förbundsordförande Johan Nyhus delade till stor del den bild som målades upp. 

– Det är redan färre spadar i marken eftersom byggkostnaderna har exploderat. Det finns en ordentlig oro, även om HSB som kooperation står stabilt. Nu gäller det att man inte slår av på takten på stadsbyggnadskontoren. 203 kommuner lider av bostadsbrist och vi behöver bygga fler bostäder, sade Johan Nyhus.

Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

Solelens villkor i fokus 

Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland, berättade om HSBs solpark på Solelkommissionens seminarium ”Kan solparker bli en del av Sveriges elproduktion?”. Under seminariet lyftes behovet av ett nationellt mål för solparker till 2030 fram, liksom att göra dem till ett väsentligt samhällsintresse för att öka takten i utbyggnaden.  

HSB Dela – en del av lösningen  

HSB Bostads vd Jonas Erkenborn deltog i ett seminarium av Juni Strategi på temat ”Hur kan bostaden finansieras för unga förstagångsköpare?”. Han lyfte fram hur HSB Dela är en del av lösningen på problemet att unga har så svårt att komma in på bostadsmarknaden. 

– Det öppnar en möjlighet för dem som inte hade kunnat köpa en bostad på annat sätt och har tagits emot väldigt väl, särskilt i våra storstadsområden. Men politiken borde vara mer aktiv för att lösa problemen på bostadsmarknaden eftersom boendet är så centralt i människors liv, sade Jonas Erkenborn. 

Vägen framåt på bostadsmarknaden 

Vilka konkreta åtgärder är bäst för att få unga och andra utanför bostadsmarknaden att komma in? Den frågan ställde Swedbank på ett seminarium där Johan Nyhus satt i panelen. Det recept som Johan Nyhus rekommenderade var att införa ett startlån till förstagångsköpare, hålla igång bostadsproduktionen och att uppmuntra till bosparande. 

Kriminalitet i byggbranschen belystes 

I Veidekkes regi belystes problemen med kriminalitet i byggbranschen under en eftermiddag. HSBs Johan Nyhus deltog i ett panelsamtal. Han lyfte fram att HSB länge har jobbat länge med kontroller av entreprenörer men att vi, liksom övriga i branschen, inte har gjort tillräckligt för att få bukt med problemen. 

– Den här frågan börjar med självinsikt och självkritik. Vi på HSB har precis gått med i Rättvist byggande, för vi klarar inte detta på egen hand, sade Johan Nyhus.