Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Östras föreningsstämma – en uppskattad tillställning

29 april 2022 Den årliga föreningsstämman – där behandlas det gångna verksamhetsåret och läggs sedan i facket för det som har varit. Ekonomi, aktiviteter och styrelsearbete redogörs och beslutas om, där målet är det berömda uttrycket ansvarsfrihet. På HSB Östras årsstämma som ägde rum 21 april i Flygeln blickades det tillbaka på den annorlunda pandemi-tid som vi alla har gått igenom, men framförallt låg fokus på att blicka framåt och att lägga denna annorlunda tid i facket för det som har varit.

Lars Stjernkvist inledde stämman med ett inspirerande kortare tal för att tacka för sitt första verksamhetsår som styrelseordförande i HSB Östra.

– Vilken styrka HSB har av allt ideellt arbete från er förtroendevalda, säger Lars och utstrålar engagemang och tacksamhet.

Där och då sätts tonen för vad som ska komma att genomsyra hela kvällen. Engagemang mellan stämmans alla deltagare som genom samtal kan utbyta erfarenheter, och tacksamhet för att äntligen kunna sitta ner tillsammans och delta på en fysisk tillställning istället för en digital variant.  

Till stämmoordförande valdes valberedningens förslag Maria Sayeler Behnam, ordförande Socialnämnden samt ordförande Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun. Bredvid henne vid bordet som stod uppe på scenen satt också Marja-Leena Ilovaara, koncernekonom på HSB Östra samt sekreterare i HSB Östras styrelse, som anmäldes till protokollförare. Godkännande av röstlängden beslutades till 108 närvarande varav 74 var röstberättigade. Därefter löpte agendan på där samtliga punkter på dagordningen avhandlades och beslutades om med smidighet, utan några komplikationer eller invändningar från stämman.

De flesta är säkert trötta på att tala om pandemin, men samtidigt kanske vi kan skapa oss en bättre vardag om vi tar lärdom från det som har varit. På grund av pandemin tvingades vi alla in i en ny typ av vardag med social distansering, hemarbete, digitala möten, vaccinering och leveranssvårigheter av material och produkter.

– Tittar vi tillbaka i backspegel har det varit ett väldigt händelserikt år, säger HSB Östras vd Anton Hellström när han står på Flygelns scen och talar om HSB Östras årsredovisning.

Han berättar vidare att han trots pandemi-tidens utmaningar har sett styrkan i kooperationen HSB. HSB Östra har haft en stabil verksamhet och hållbar ekonomisk utveckling under året trots pandemin, vilket Anton menar är ett bra kvitto på att föreningen har kunnat, och kan fortsätta, att skapa det goda boendet för alla medlemmar.

Vidare under stämman väljs Lars Stjernkvist om till fortsatt arbete som HSB Östras styrelseordförande för en tid om två år. Styrelsens ledamöter har ett år kvar av mandatperioden och fortsätter där med sitt arbete. Valberedningen kvarstår också oförändrad där en ledamot även väljs om för en tid om två år. Till sist beslutade föreningsstämman enhälligt att ge styrelsens ledamöter och verkställande direktör ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2021. Målet – det berömda uttrycket ansvarsfrihet – uppnås.  

Stämman som möte avslutades av stämmoordföranden Maria, då Lars och Anton också tackade både stämmoordförande och protokollförare med blommor och varsin gåva till biståndsorganisationen We Effect i deras namn. Stämman som tillställning fortsatte därefter med middag och mingel. Det blev en uppskattad tillställning då flera deltagare uttryckte glädje för att äntligen få möjlighet att sitta ner tillsammans under en trevlig middag och utbyta erfarenheter föreningar emellan.  

Vill du ta del av stämmans protokoll? Inom en snar framtid kommer det att publiceras för allmän läsning här.