Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så gör du för att dra ner elanvändningen utan att minska på livskvaliteten

30 november 2022 I år blåser höstvindarna extra kyligt. Driftkostnaderna, och särskilt priset på el, har skjutit i höjden och de flesta måste lägga mer pengar på boendet än tidigare. HSB Södertörns kvalitets- och miljöansvariga Emma Bertheau har tips för både föreningar och boende om hur de ökande kostnaderna kan pareras.

Egentligen arbetar Emma Bertheau och HSB Södertörn alltid med energieffektivisering. Men nu, när krisen drabbar de boendes egen plånbok, blir det stora behovet av kunskap och råd extra tydligt.

– Många vill nu snabbt göra förändringar som de kanske tidigare tvekat inför. Det är ju svårt att sätta nya vanor men nu finns motivationen där, säger Emma och tillägger att med tanke på klimatkrisen så ligger elpriset nu på rätt nivå.

– Vi har slösat med el tidigare. Förhoppningsvis kommer de nya vanorna
att hålla i sig om och när energipriserna sjunker igen.

Om man som styrelsemedlem är nyfiken på hur föreningen och de boende
kan sänka sina kostnader är man varmt välkommen att höra av sig till HSB Södertörn.

– Vi är redo att svara på frågor! Hos oss finns folk med olika kunskaper och
kompetenser – till exempel fastighetstekniker och tekniska förvaltare, eller
projektledare som kan ta ett helhetsgrepp på energikartläggningen och ge konkreta förslag på åtgärder för specifika fastigheter. Det nya, sparsammare, sättet att förhålla sig till elanvändningen kommer inte att försämra vår livskvalitet, poängterar Emma Bertheau. Om du till exempel redan har bytt till LED-lampor så måste du inte alltid släcka i rummen du inte vistas i.

– Det gäller att fokusera på rätt saker. Vi ska inte behöva leva i mörker och ha deppiga boenden. Vi måste få unna oss saker, som att laga god mat på spisen. Nu börjar de mörka årstiderna och då behöver vi ljus och värme. Kanske kan man göra något mysigt av sparandet? Stänga av alla skärmar och spela brädspel i stället?

Och julgranen, hur blir det med den?
– Byt belysning om den är gammal och drar mycket energi. Jag tycker inte heller att föreningarna ska snåla på gårdens julgran. Något måste få vara som vanligt i dessa tider.