Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Strandhusen - med sikte på det unika

21 juni 2022 Att HSB brf Strandhusen i Ystad är ett projekt utöver det vanliga råder det ingen tvekan om. Det strandnära läget är unikt och husens utformning bjuder på en spännande arkitektur med många genomtänkta detaljer.
Arkitekter Link Arkitektur Madelen Ahlström, Marius Lorentzen och Alexandra Adriani från LINK arkitektur. I projektet arbetar även Angelica Waldh Rundqvist (ej på bild)

Teamet bakom husenär Marius Lorentzen, Angelica Waldh Rundqvist, Madelen Ahlström och Alexandra Adriani från Link Arkitektur. Idén bakom de två ellipsformade husen uppkom efter ett besök på tomten.
– Tomten ligger vid infarten till Ystad, mellan den gamla landsvägen och en fantastisk strandäng. Här har det tidigare varit ett stenhuggeri och vi ville fånga känslan i de olika delarna som möttes. Med sin speciella placering i Ystad kändes det viktigt att husen skulle bli unika och inte kopplas till en vanlig byggnad, berättar Marius Lorentzen.
Alexandra Adriani tillägger:
– När man tillför något nytt i en sådan historisk stad som Ystad, så kräver det
respekt och att man tillför något annat, något som inte bara är en förlängning av det som redan finns.

Tankarna om hur husen skulle kunna spegla naturen och stadens historia och
samtidigt möta det nya började växa fram. Resultatet blev två hus som består av en rektangulär kärna, men där de stora balkongerna formar huset som en ellips och ger intrycket av rundade hus.
– Den organiska formen är tänkt att leka lite med känslan av de runda former som uppkommer när havet och vinden nöter ner kantiga stenar. Sådana ovala stenar kan man hitta längs med hela kusten. Husen kommer dessutom att byggas direkt på strandängen och tanken är att det ska kännas lite som om de har legat där länge och är en naturlig del av omgivningarna. Det finns ingen gård som ramar in tomten, bara den öppna övergången mot havet och strandängarna, säger Marius Lorentzen.

Placeringen på tomten är noga genomtänkt. Eftersom den ligger där vägen svänger av från havet är långsidan på huset placerad längs med vägen så att ögat kan följa formen och möta Ystads hamn på ena sidan och vägen in mot stadskärnan på andra sidan. Med fasader av corten och trä fångar husen dessutom upp de material som finns runtomkring.
– Vi har lagt fokus på att använda oss av material som får en fin patina och åldras på ett hållbart sätt. Med tanke på husens läge har det varit viktigt att bygga hållbart över tid, med material som klarar av vindens och havets påverkan, säger Marius Lorentzen.

Planlösningarna är genomtänkta och samtliga 57 lägenheter kommer att ha stora balkonger mot havet. Lägenheterna på den översta våningen får en takterrass i trä som i kombination med den vidsträckta havsutsikten förstärker känslan av närheten till havet. I bottenplan finns bastu och relaxavdelning med direkt kontakt till stranden och havet. Här kommer också att finnas en övernattningslägenhet/styrelserum.
– Vi jobbar också med belysningen av husen. Tanken är att ljuset från de stora glaspartierna i lägenheterna, tillsammans med lågt placerad belysning inne på balkongerna, ska ge en känsla av att mellanrummen mellan våningarna fylls med ljus och därigenom ge husen karaktär och öppenhet även på natten, säger Marius Lorentzen.

Läs mer om HSB brf Strandhusen