Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Uppdatering av HSBs normalstadgar - lagändringar träder i kraft 1 januari

07 oktober 2022 Just nu pågår ett arbete med att uppdatera HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar. Den huvudsakliga anledningen till uppdateringen är ändringar i bostadsrättslagen som träder i kraft den 1 januari 2023.

HSB uppdaterar regelbundet normalstadgarna för bostadsrättsföreningar. Uppdatering sker vanligtvis den 1 oktober varje år men de stadgar som vi arbetar fram nu kommer ut vid årsskiftet, främst med anledning av tidigare nämnd lagändring. De stadgar som ska ändras är § 36, § 37 och § 44.

Kortfattat kan ändringarna sammanfattas på följande sätt:

  • Förändringar i § 37 beträffande vilka ändringar bostadsrättshavaren får göra i lägenheten och att möjlighet införs för en bostadsrättshavare som är missnöjd med styrelsens beslut i denna del att begära att hyresnämnden prövar frågan.

  • Regleringen i § 36 kring avhjälpande av brist i lägenheten utökas till att även omfatta situationer då en bostadsrättshavare utför en åtgärd i strid med § 37.

  • Ytterligare en förverkandegrund införs i § 44 gällande situationen då en bostadsrättshavare utan behövligt tillstånd utför en åtgärd för vilken tillstånd krävs enligt § 37.

Andra paragrafer där vi redan nu ser ett behov för uppdatering är i § 5 och § 40 med anledning av en tidigare ändring i bostadsrättslagen där begreppet Landsting ändrades till Region samt § 1 med anledning av en tidigare lagändring där begreppet firma ersattes med företagsnamn.

Kom ihåg att lagen alltid står över alla stadgar. Om din förenings stadgar strider mot lag så är det lagens bestämmelser som gäller. Det kan såklart vara missvisande för såväl styrelse som medlemmar att ha stadgar som inte överensstämmer med gällande lagstiftning, då det blir en ovisshet om vilka paragrafer i stadgarna som gäller.

Har frågor eller fundering om din egen förenings stadgar kontakta gärna medlemsansvarig Elias Tony