Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Birgitta har bott i samma lägenhet i snart 60 år – och har inga planer på att flytta

19 januari 2023 När Birgitta var 29 år flyttade hon tillsammans med sin son och make till en nybyggd HSB-lägenhet i Sundsvall. Idag är hon 88 år och bor fortfarande kvar. Birgitta stortrivs och har inga planer på att flytta från lägenheten som varit hennes hem i snart 60 år.
Originalköket från 1964 är fortfarande kvar. Originalköket från 1964 är fortfarande kvar.

I bostadsrättsföreningen där Birgitta bor ingår tre fastigheter med totalt 87 lägenheter. Husen byggdes 1964 så de var helt nybyggda när Birgitta och hennes familj flyttade in. I dag bor Birgitta ensam i lägenheten, efter att hennes make gick bort för drygt 20 år sedan.
 
– Jag bor i en gavellägenhet med fönster åt tre håll vilket gör den väldigt ljus och fin. Både standarden och planlösningen i lägenheten är bra och fastigheten och utemiljön är välskött. Dessutom är grannarna väldigt trevliga. Jag brukar säga att här trivs jag så bra att jag blir kvar tills de får bära ut mig, säger Birgitta.

Familj och vänner finns nära

Birgitta har levt ett aktivt liv och jobbade i försäkringsbranschen i nästan 40 år. På senare år har hon blivit lite mindre rörlig, men försöker ändå hålla sig aktiv och hitta på saker. I dag får Birgitta besök av hemtjänsten några dagar i veckan och hjälp med städning var tredje vecka. I övrigt klarar hon sig själv.

– Jag tycker det är väldigt skönt att bo själv och kunna styra över min egen tid. Det är värt mycket för mig. Jag har min son boende i stan och vänner jag träffar då och då. En av mina bästa väninnor bor i lägenheten mitt över trapphuset, så jag är inte ensam, säger Birgitta.

Originalköket från 1964 finns kvar

Under de snart 60 år Birgitta har bott i lägenheten och i området har mycket hunnit hända. Både vad gäller teknisk utveckling och trender som kommit och gått. Trots det är mycket sig likt hemma hos Birgitta. Grunden i lägenheten är densamma, men ytskikt som väggar, tak, dörrar och golv har hon låtit renovera och fräschat upp genom åren.

– Originalköket från 1964 har jag fortfarande kvar. Det fungerar bra och är väldigt praktiskt. Exempelvis tycker jag om överskåpen med skjutdörrar, som går hela vägen upp till taket. De rymmer mycket och dessutom slipper jag att slå huvudet i skåpdörrar som står på glänt, säger Birgitta och skrattar.

Balkongen är hennes sommarstuga

Birgitta har aldrig haft någon diskmaskin, det behövs inte tycker hon. Däremot har hon köpt en köksfläkt, det fanns inte i köket från början. Hon har låtit måla om skåpluckorna ett antal gånger och bytt ut vitvarorna. Matplatsen är kvar vid fönstret, på samma plats som den alltid varit.

– Något jag alltid tyckt om med lägenheten är att den är stor och rymlig med vardagsrum, tre sovrum, kök, ett badrum och en toalett. För drygt tio år sedan glasade föreningen in balkongen. Det är nog den bästa investering jag gjort så här långt. Jag tillbringar väldigt mycket tid där, då jag inte kommer ut så mycket. Den fungerar som sommarstuga för mig, säger Birgitta.

Föreningen har gott om gemensamma lösningar

I husen som ingår i bostadsrättsföreningen finns två tvättstugor, övernattningsrum, samlingslokal, snickarbod, förråd, matkällare, soprum och skyddsrum. På innergården finns en fin lekplats, rabatter, uteplats med grill och möjlighet att odla i pallkragar.

– Jag har aldrig haft någon tvättmaskin i lägenheten under alla dessa år. Det har fungerat bra att tvätta och mangla i tvättstugan. Nu för tiden hjälper hemtjänsten mig att tvätta var fjortonde dag. I badrummet har jag bytt ut badkaret som fanns här från början, mot en rymlig dusch så jag slipper kliva i och ur badkaret, berättar Birgitta.

Birgitta trivs fantastiskt bra i både sin lägenhet och i området. Vid något tillfälle har hon tittat på andra boendealternativ men snabbt kommit fram till att hon bor bra där hon bor och dessutom till en förhållandevis låg månadsavgift.

Familjär stämning och fin sammanhållning bland boende

– Det är en trevlig och familjär stämning i området och alla hälsar på varandra. Jag uppskattar sammanhållningen i vår bostadsrättförening. Vi som bor här äger ju en varsin del, så alla hjälps åt. Styrelsen bjuder även in till gemensamma aktiviteter då och då. Det brukar vara trevligt att träffa både gamla bekanta och nyinflyttade, säger Birgitta.

Birgitta tycker om att laga mat, bakar ibland och ser gärna längdskidor och skidskytte på TV. Hon träffar sonen och goda vänner då och då och väninnan i lägenheten mittemot tar hon promenader tillsammans med så fort vädret tillåter.

– Det är roligt att ha en god vän boende så nära. Vi har alltid trevligt när vi ses och håller lite koll på varandra. Det känns tryggt, säger Birgitta.

Birgitta i sitt kök.

Köket och matplatsen vid fönstret.

Köket och matplatsen vid fönstret.

Andra sida i köket med många originallösningar.

Andra sida i köket med många originallösningar.

Kuriosa

När Birgitta var 6-7 år tog hon pianolektioner i en av HSBs första föreningar nere på Rådhusgatan i Sundsvall. På vägen dit och hem passerade hon ett ”ölschapp” (som hon uttrycker sig) och vågade nästan inte gå förbi.

Luckorna har hon låtit måla om flera gånger, men annars är det mesta sig likt från 1964.

Luckorna har hon låtit måla om flera gånger, men annars är det mesta sig likt från 1964.

Detalj i köket.

Detalj i köket.