Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

De förändrade sina gårdar – och fick tryggare medlemmar

28 februari 2023 På ”Challan” – ett välkänt område i Kristianstads sydvästra delar – hittar vi HSB brf Charlottsborg och HSB brf Sting. Två syskonföreningar som drivs av ett gemensamt engagemang för sitt bostadsområde, och som satsat på utemiljön på var sitt sätt.

Charlottsborgsområdet, eller Challan som det kallas i folkmun, är bland annat känt för Challandagarna, ett sommarevent fyllt med aktiviteter för barnen i närområdet. Området domineras av bostadsrättsföreningarna Charlottsborg och Sting som är byggda vid samma tid, samarbetar kring det mesta och som de senaste åren har investerat i sin utemiljö. Resultatet och utformningen av gårdarna, som i grunden haft samma form och utseende, har gett föreningarna var sin identitet.

Gårdarna till 1970-talshusen på Charlottesborgsområdet var slitna och lockade till skadegörelse bland unga i området. På Charlottsborg dammade man av ett gammalt förslag avseende gårdarna. Det kom från en tidigare projektgrupp och med förslaget som bakgrund och med lite hjälp av en markentreprenör gjordes gårdarna mellan låghusen om till mer öppna ytor. Gårdarna har blivit ljusare och fräschare och ramas nu in av staket. De pryds numera också av rundlar som inrymmer olika sorteras växtligheter och kantas av cortenplåt. De nyrenoverade ytorna kräver mindre skötsel än tidigare och är därmed billigare.
– Vi behövde göra något för att skapa en trevligare boendemiljö för våra medlemmar. Nu efter upprustningen av våra innergårdar märker vi även hur medlemmarna börjar satsa mer på sin innemiljö och renoverar sina lägenheter, berättar Amir Cejvan, ordförande i HSB brf Charlottsborg.

Sting började ta in åsikter och idéer från boende och fastighetsskötarna i föreningen hösten 2020. Landskapsarkitekten Jessica Dahlman fick ta del av idéerna och gestaltade utifrån dem ett förslag på hur utemiljön skulle kunna göras om. Gestaltningen innebar ytor som gynnar såväl människor som djur och natur och föll direkt i god jord hos styrelsen. En del av det gamla, som höga träd, fick stå kvar. Övriga ytor på gårdarna har däremot nästan
helt och hållet bytts ut.
– Målbilden i förslaget har varit att öka såväl naturvärden som sociala kvalitéer samt att skapa en ökad trygghet och sammanhållen identitet för utemiljön, berättar Jessica Dahlman, Landskapsarkitekt.

Gårdarna mellan låghusen har fått olika teman med lekskulpturer i olika former. Här finns numera även gemensamma uteplatser i trä, gräsytor med trampstensgångar och växtligheter i olika nivåer som ger grönska året om. Belysningen är en viktig del av utomhusmiljön och mörka platser har därför ersatts av olika former av belysning. Cyklarna har fått fina cykelgarage med sedumtak. Föreningen har även gestaltat de stora gräsytorna på baksidan av husen. Stora träd har planterats och belysning som ska belysa trädkronorna har monterats. Stora ängar har anlagts och insektshotell samt fågel- och fladdermusholkar har satts upp.
– Vi märker av en ökad trygghet hos våra medlemmar. Att göra vid gårdarna har ökat såväl trivseln som trygghetskänslan i föreningen, säger Darinka Gmaz, ordförande i HSB brf Sting.

De båda föreningarna har ett nära samarbete med HSB vad gäller såväl förvaltare som fastighetsskötsel, ekonomisk förvaltning och bosocialt avtal. När projekten skulle sättas igång låg det nära till hands att anlita HSBs projektledare, som har varit en stöttepelare för föreningarna genom respektive projekt.
– Både Charlottsborg och Sting har ett bosocialt avtal med HSB Skåne och vi arbetar trygghetsskapande i båda föreningarna, berättar Anne Siivola, bosocial chef på HSB Skåne.

Hon berättar att de har återkommande aktiviteter för barnen.
– Vi har pysselkvällar, och till våren ska vi tillsammans inreda insektshotellen samt ha event med pedagoger från Renhållningsverket. Den fina utemiljön ska användas, säger Anne.

Hon visar entusiastiskt hur förändringarna av gårdarnas utemiljö har skapat en tryggare närmiljö för föreningens medlemmar. En passage som sträcker sig mellan de båda föreningarna, en gång kantad av höga huskroppar, har båda föreningarna satsat på, på olika vis. Charlottsborg har satt in ny belysning och Sting har skapat en ”trasmatta” av marktegel som sträcker sig genom gången och belysning i form av en stjärnhimmel. Dessutom kommer husgavlarna att prydas av grönska när de nya vajrarna täcks av nyplanterade klätterväxter.

– Upprustningen av gårdarna har förändrat hur man idag ser på vårt område. Nu vågar grannarna vara ute på kvällarna och är mycket mer positivt inställda till området i stort, berättar Darinka.

"Upprustningen av gårdarna har förändrat hur man idag ser på vårt område. Nu vågar grannarna vara ute på kvällarna och är mycket mer positivt inställda till området i stort."

Amir Cejovan visar Charlottsborgs nya gårdar

Innergård hos Sting

Anne Siivola visar gården mellan husen hos Sting.

Lekskulpturer hos Sting

Lekskulptur hos Sting

"Suckarnas gång" med Sting i förgrunden och Charlottsborg i bakgrunden.

Gestaltningsförslag för HSB brf Stings utemiljö

Förebild: utemiljön på Sting

Förebild: "Suckarnas gång"