Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Elstöd till bostadsrättsföreningar och samfälligheter - vad gäller?

24 februari 2023 Den 20 februari började Försäkringskassan betala ut elstöd till svenska hushåll i elområde SE3 och SE4. Regeringen har föreslagit att Skatteverket ska hantera elstöd till näringsidkare och juridiska personer. Men vad är det som gäller?
Lampor i taket

Den elanvändare som köper el för eget bruk i Sverige har rätt till elprisstöd. Här handlar det om såväl privatpersoner som företag, föreningar och samfälligheter. Bostadsrättsföreningar har rätt till elprisstöd för perioden 1 oktober 2021 till och med 30 september 2022.

Det är den elanvändare som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som kommer att få del av stödet. Detta innebär att en bostadsrättsförening, med gemensamt elavtal eller individuell mätning av el med föreningen som elanvändare senast detta datum kommer att få del av elprisstödet till föreningen och inte till varje enskild boende. Hur elprisstödet ska hanteras i bostadsrättsföreningen är upp till bostadsrättsföreningens styrelse att besluta om.

För att ta del av elstödet behöver bostadsrättsföreningen eller samfälligheten ansöka om stödet hos Skatteverket. Enligt det förslag som finns kommer ansökningsperioden att vara mellan 30 maj och 25 september 2023. Efter ansökningen hanterats kommer pengarna att betalas ut via organisationens skattekonto.

Kriterier för att kunna ansöka om elstöd

  • Det måste finnas ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 november 2022 får inget bidrag.
  • För att ha rätt till elstöd måste företaget bland annat ha betalat alla skatter och gjort deklarationen.
  • Företaget får inte ha skulder hos Kronofogden.

Information om mer detaljerade krav uppdateras löpande på Skatteverkets hemsida.

Om din bostadsrättsförening eller samfällighet har ekonomisk förvaltning via HSB Skåne kommer din ekonom att kontakta dig inför ansökan om elstödet.

Hur stort blir elstödet?

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Företag i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme. Ett företag eller en koncern kan maximalt få 20 miljoner kronor.