Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Energiåtgärder minskar behovet av köpt energi med 29 procent

08 maj 2023 Bostadsrättsföreningen Biologigränd i Umeå tar ytterligare ett steg i riktning mot ett mer hållbart boende.
– Tillsammans med alla åtgärder kommer föreningen sänka sin energiförbrukning, spara pengar och samtidigt höja standarden, säger Per Wikner, projektledare, HSB Norr.
Folke Lindström, vice ordförande, Per Wikner, projektledare HSB Norr och Bertil Sawert, ordförande HSB brf Biologigränd utanför en av föreningens 23 fastigheter.

Brf Biologigränd bildades 1970 och består av 23 fastigheter. Med sina 283 bostadsrätter och 67 hyresrätter är föreningen en av HSB Norrs största. Föreningen har aktivt arbetat med energibesparingsåtgärder sedan många år tillbaka och har gjort en rad olika miljö- och energisparande åtgärder såsom kompoståtervinning samt frånluftsåtervinning i några av husen. Förra året beslutade de sig för att ta ett ytterligare kliv mot att bli en än mer hållbar brf med hjälp av HSB Norr.

– Vi kallar det här projektet för Hållbara investeringar och syftet är att minska våra energikostnader, säger Bertil Sawert, ordförande HSB brf Biologigränd och fortsätter:
– Vi har sedan 1998 haft en hög svansföring vad gäller att tänka ekologiskt i alla åtgärder vi planerar att göra. Därför är det självklart för oss att det här projektet också har den riktningen.

S 2-3 Biologigränd.png

Det har snart gått ett år sedan energieffektiviseringsprojektet på Biologigränd i Umeå startades. Det innefattar bland annat FX-återvinning, ”vassare” styrsystem, solceller, byte och standardhöjning på fönster och balkongdörrar, öka isoleringen i fasaden samt spillvattenåtervinning.
– Fönstren har tjänat ut sin rätt, de är gamla och tappar energi. Ventilationen uppgraderas till en variant som återvinner värmen, så kallad ”FX-återvinning”, säger Per Wikner.

I projektet kommer även ny teknik för att återvinna värmen i avloppsvattnet att installeras. Tekniken innebär att man fångar upp föreningens spillvatten i tankar och tar vara på energin genom en värmepump, innan vattnet fortsätter till avloppet.
– Spillvattenåtervinning gör det möjligt att återanvända energi som annars hade gått förlorad, säger Per och fortsätter:
– Det är den åtgärd som kommer att vara mest energisparande i det här projektet.

Uppdraget som ska vara färdigt i juni 2024 beräknas minska bostadsrättsföreningens behov av köpt energi med 29 procent från nuläget.

– Tillsammans med alla åtgärder kommer föreningen att sänka sin energiförbrukning, spara pengar och samtidigt höja standarden, avslutar Per.