Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Har du sålt din bostadsrätt under 2022?

31 januari 2023 Vi vet att det är mycket att tänka på när man säljer en lägenhet. När du sålde din lägenhet avslutades ditt medlemskap i bostadsrättsföreningen, men du är fortfarande medlem i HSB Östra om du inte nyligen har valt att avsluta medlemskapet.

Du som fortfarande är medlem kan fortsätta att dra nytta av alla dina medlemsförmåner. Om din medlemsavgift tidigare betalades av din förening kommer avin nu att gå till dig. Avin för 2023 års medlemsavgift skickas ut i februari 2023.

KU55 - kontrolluppgifter för överlåtelse av bostadsrätt

Året efter det att försäljning av bostadsrätt ägt rum ska försäljningen deklareras till Skatteverket och det är bostadsrättsföreningen som är skyldig att lämna kontrolluppgiften. Kontrolluppgiften lämnas på Skatteverkets blankett KU55. Du ska få en kopia på kontrolluppgiften senast den 31 januari året efter försäljningen.

För bostadsrättsföreningar som anlitar HSB Östra för sin ekonomiska förvaltning är det HSB Östra som på uppdrag av bostadsrättsföreningen skapar och lämnar kontrolluppgiften till Skatteverket. Samtidigt postar vi en kopia på kontrolluppgiften till dig som överlåtare, där du ser vilka uppgifter som lämnats till Skatteverket.

Kontrolluppgiften skickas till dig som överlåtit en bostadsrätt under 2022. Tänk på att det är datumet när du skrev på det bindande kontraktet för att överlåta bostadsrätten som styr vilket år som din överlåtelse anses ha skett. Ditt avflyttningsdatum saknar här betydelse.

Har du funderingar eller frågor?

Om du har frågor om din kontrolluppgift eller ditt medlemskap är du välkommen att kontakta Medlemsservice på brfekonomi.ostra@hsb.se

Frågor om hur du ska deklarera din överlåtelse av bostadsrätt hänvisas vänligen till Skatteverket på tel 0771-567 567 eller www.skatteverket.se. Skatteverkets hemsida innehåller mycket matnyttig information för dig som ska deklarera, se till exempel broschyrerna ”Försäljning av bostadsrätt”.

Vill du ändå avsluta ditt medlemskap?

Du som redan bestämt dig för att avsluta ditt medlemskap i HSB Östra kan läsa mer om hur du säger upp medlemskapet här.

Om du har ett bosparkonto kommer poängen att nollställas i och med att medlemskapet avslutas. Vill du överlåta bosparpoängen till någon anhörig kan du läsa mer om hur du gör det på hsb.se/bospara/fragor-och-svar, under stycket Överlåtelse.

Medlemsförmåner

  • Bospara och få förtur till lägenheter i hela Sverige. För dig, barnen eller barnbarnen.
  • Mängder av rabatter på allt från heminredning till hotell och försäkringar.
  • Vi erbjuder även lokala medlemsförmåner i ditt närområde
  • Tillgång till HSB Riksförbund juridiska rådgivning i boendefrågor. 
  • Vår medlemstidning Hemma i HSB, fylld av inspiration och kunskap.