Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skåne tillsammans med Kristianstad mot öppna drogscener

06 april 2023 HSB Skåne arbetar tillsammans med Kristianstad kommun och lokalpolisområde i projektet Öppna Drogscener. Projektet är en del av satsningen - Skåne tillsammans mot Narkotika.

Det finns ett behov att minska narkotikan i Skåne, både handeln och brukandet. För att kunna åstadkomma en minskning behöver myndigheter, kommuner, näringslivet och det civila samhället samarbeta. För att lyfta ambitionsnivån har sju samhällsaktörer i Skåne gått ihop och arbetar i projektet – Skåne tillsammans mot narkotika.

Sedan år 2022 är HSB Skånes bosociala avdelning en del av den regionala satsningen Öppna drogscener, som är en del av projektet. Öppna drogscener syftar till geografiska platser där både bruk och handel av narkotika sker offentligt. Sex skånska kommuner medverkar. Att narkotika verkar på öppna platser påverkar tryggheten för de boende i kommunen.

För att arbeta mot ett tryggare Kristianstad har en arbetsgrupp satts samman bestående av bland annat representanter från HSB Skåne, kommunpoliser och ungdomsservice. Arbetsgruppen har fått verktyg och hjälp i arbetet av Malmö Universitet. Än så länge har fokus främst legat på analysarbete. Arbetsgruppen har analyserat ett område samt genomfört intervjuer med boende. Men de har även placerat ut laminerade visitkort från Maria Skåne på platser där narkotika glöms. Förhoppningen med visitkorten är att påminna om att hjälp finns för narkotikaberoenden.

Nästa steg är att genomföra mer konkreta åtgärder. De ska genomföras geografiska förändringar som fler papperskorgar för att minska nedskräpning, förtydliga skyltning på parkeringsplats och se över växtlighet. Mer långsiktigt vill arbetsgruppen gynna aktiviteter som ökar flödet av boende som med sin närvaro bidrar till ökad trygghet.

- Detta är en fantastisk möjlighet att utveckla arbetet med att få bort droger från våra utemiljöer. Att vi gör det tillsammans, att vi samtidigt skapar evidensbaserade verktyg för arbetet. Målet är att det ska göra skillnad. Fastighetsägarna har mycket att bidra med och att vinna säger Anne Siivola, bosocial chef hos HSB Skåne.

 

Arbetet leds av Länsstyrelsen Skåne. Läs om hela arbetet här.

 

Arbetsgruppen från Kristianstad består av

Kommunpoliserna Malin Sjöblom & Martin Thornell

Teamledare för Ungdomsservice Malin Månsson

Säkerhet och krisberedskapssamordnare Jeanette Ekvall

Drog och brottsförebyggande samordnare – ny person på plats senare i vår

Analysgruppen i Kristianstad består av

Anne Siivola, Bosocial chef HSB Skåne

Mikael Premberg, projektledare Barn och utbildningsförvaltningen

Peter Broberg, driftledare Tekniska förvaltningen