Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hundraåringen HSB står stadigt

26 april 2023 Tonen på HSB Östras årsstämma var trygg och full av framtidstro trots pandemi, kriget i Ukraina, inflation, höjda räntor och skenande energipriser som allt lett till ökade kostnader. Men HSB är en stabil kooperation som tagit sig igenom en rad omvärldskriser under de senaste hundra åren och varit en innovativ samhällsbyggare och så är det tänkt att fortsätta i minst hundra år till.

HSB Riksförbunds ordförande Johan Nyhus höll i ordförandeklubban och lotsade de 175 förtroendevalda genom det årliga fullmäktige som hölls i Värmekyrkan i Norrköpings Industrilandskap kvällen den 21 april. Men det här var ingen vanlig kväll. Deltagarna satt vid runda bord med vita dukar och en meny som skvallrade om vad som strax skulle komma. När mötet var avslutat drog festligheterna igång för att fira att HSB fyller 100 år.

image83jsl.png

Men först lite om stämman. Johan Nyhus bjöd på en snabbgenomgång av svensk bostadshistoria och speciellt HSBs betydelse för utvecklingen av bostadsbyggandet. Rinnande vatten, sopnedkast och diskmaskiner flimrade förbi men det som betytt allra mest är nog ändå möjligheten att äga och kunna påverka sitt eget boende.

    - Av alla de barn som föds i år beräknas 35 procent bli över hundra år och kan därmed vara med när HSB firar 200 år, avslutar Johan Nyhus sin dragning.

Med den informationen är det lätt att se att HSB kommer ha en hel del att göra de kommande hundra åren också.

När alla formaliteter var avklarade fick HSB Östras vd Anton Hellström ordet. Han fick en rivstart som vd med en minst sagt skakig och oberäknelig omvärld att hantera. Det är också första året på mycket länge som HSB Östra redovisat förlust och han förklarar varför resultatet ser ut som det gör.

    - En väsentlig post kommer från den förändrade kapitalförvaltningsmodellen som resulterade i 11 miljoner kronor i kostnader vilket förväntas hämtas igen under 2023 och 2024.

Förlusten uppgår till 16 miljoner kronor efter skatt vilket utgör 7% av HSB Östras eget kapital.

    - Jag är inte nöjd med resultatet förstås, men inte heller orolig, sammanfattar Anton Hellström.

Han konstaterade att HSB Östra är en stabil förening som inte tar onödiga risker och även om det sannolikt blir turbulent en tid framöver ser han att de står stadigt och fortsätter att blicka framåt.

Nöjdheten med HSB Östra har ökat. Det visar den enkätundersökning som gick ut till kunder, hyresgäster, brf-styrelser och medarbetare under året.

    - Vi har tagit ett viktigt steg framåt. När nöjdheten ökar stärks vårt varumärke och det leder i sin tur till att det är lättare att sälja HSB-lägenheter och tryggare att köpa. Ett bra rykte attraherar ännu fler externa kunder, konstaterar Anton Hellström.

image613jl.png

De stora strukturella förändringar som HSB Östra gjort de senaste åren med flera omorganisationer som följd är också ett viktigt steg framåt.

 

Året som gått har präglats av klimatanpassningar och nybyggnation. HSB brf Björkalund i Norrköping blev inflyttningsklart och försäljningen av bostadsrätterna i Inre hamnen inleddes. Flera hyresfastigheter har stamrenoverats och energioptimerats medan nya står på tur under kommande år.

    - Vi behöver göra satsningar för att klimatsäkra våra fastigheter. Extremväder blir vanligare. Då är det nödvändigt att skydda oss mot bland annat översvämningar för att undvika att drabbas så som flera av våra brf:er och hyresfastigheter gjorde under sommaren som gick.

 

Efter att fullmäktigemötet var avslutat inleddes festen. Ytterligare deltagare anslöt och nu började firandet av hundraåringen på riktigt. Det serverades bubbel och från scenen levererade de lokala underhållarna WAOW välkända schlagers och rockklassiker varvat med skojiga inslag. Temperaturen höjdes flera grader och ballongerna i taket vajade. Publiken sjöng med. Några dansade. Stämningen var hög och middagen delikat.

imageppdx.png

imagee3v3k.png

Lagom till efterrätten greppade Anton Hellström mikrofonen och det var dags för prisutdelning. Många av HSB Östras föreningar bedriver ett hållbarhetsarbete i framkant med allt från dagvattenhantering till energioptimeringar. Ikväll fick de den uppmärksamhet de förtjänar och slutligen presenterades två värdiga vinnare.

 

Årets Hållbarhetspris gick till HSB brf Söderhöjden och priset för deras hantering av dagvatten och överskottsenergi. Årets Föreningspris gick till HSB brf Gymnasten för att de arbetar aktivt utifrån HSBs samtliga grundvärden ETHOS (Engagemang, Trygghet, Hållbarhet, Omtanke och Samverkan).

imageakpep.png

Vinnarna fick ta emot blommor och en pokal medan glittrande konfetti singlade ner över scenen. Läs motiveringarna nedan.

Sedan fortsatte festen in i natten.

 

 

Röster från minglet

Vad är det som gör HSB så speciellt? Vi frågade några förtroendevalda, bostadsrättshavare, hyresgäster och bosparare i vimlet.