Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Klimatanpassning för en mer hållbar bostadsrättsförening

02 november 2023 Vi befinner oss i en tid präglad av påtagliga klimatförändringar, och det är nu viktigare än någonsin att vi tar itu med frågor som dagvattenhantering och klimatanpassning. Här delar Emma Bertheau och Nicolai Ussing, två av våra experter inom området, med sig av sina insikter om hur bostadsrättsföreningar kan bidra till en mer hållbar framtid – inte bara för dem själva, utan för hela staden.

Nicolai Ussing, projektledare på HSB Södertörn, betonar att klimatanpassning är en nödvändig komponent när vi talar om att skapa en hållbar framtid för en bostadsrättsförening. Genom att anpassa oss till de klimatförändringar som redan pågår och de som vi kan förvänta oss, skapar vi en tryggare och mer hållbar framtid. Vi framtidssäkrar bostadsrättsföreningen genom några viktiga åtgärder.

Den ökade användningen av asfalt och hårdgjorda ytor kan skapa problem med vattenavrinning. Gröna och blå ytor (växtlighet och vatten) som förbättrar dagvattenhantering, kan vara avgörande för att undvika vattenansamlingar och översvämning. Detta minskar inte bara risken för vattenskador utan ökar också trivseln och den biologiska mångfalden.

Dagvattenhantering är en strategi som fokuserar på att hantera vatten från nederbörd, såsom regn och snösmältning. Med tanke på de pågående klimatförändringarna och ökad förekomst av extrema väderhändelser är det av yttersta vikt att anpassa våra fastigheter för att möta dessa utmaningar.

För att anpassa sig för framtiden är det nödvändigt att kombinera flera aspekter. Gröna och blå lösningar behöver integreras med funktionella inslag såsom

belysning, parkeringar och tillgänglighetsanpassning. Att hitta den rätta balansen är en utmaning, men det finns lösningar som kan förena dessa behov.

HSB brf Lejonet i Nynäshamns innergård

Emma Bertheau, kvalitets- och miljöansvarig på HSB Södertörn, berättar att biologisk mångfald spelar en central roll i klimatanpassningen. Genom att främja biologisk mångfald ger vi ekosystemen bättre förutsättningar att klara av klimatförändringar. Praktiska åtgärder, såsom användning av fallna löv för naturlig jordförbättring och främjande av livsmiljöer för pollinerare som bin och fjärilar, är enkla åtgärder som stöttar den biologiska mångfalden.

HSB Södertörn finns här för att hjälpa er att se över dagvattenhanteringen och möjliga andra anpassningsåtgärder för att klara klimatförändringarna. Många försäkringsbolag lyfter redan nu vikten av att klimatanpassa ofta drabbade fastigheter för att bli fullförsäkrade i framtiden. Tillsammans kan vi hitta lösningar för att skapa en mer hållbar framtid för era fastigheter. Det finns många aspekter att beakta, men det är vår uppgift att integrera dem i våra analyser. Vi är experter på detta.

Tre steg mot en mer klimatanpassad bostadsrättsförening:

  • Risk- och behovsanalys: Ta kontakt med HSB Södertörn för att se över er fastighets specifika risker och utvärdera utifrån era behov och utmaningar. ·
  • Ta fram förslag på lösningar: Våra experter hjälper er och vi diskutera vilka lösningar som kan vara aktuella för er utifrån den risk och behovsanalys som vi gjort.
  • Åtgärdsplan: Vi hjälper er att implementera konkreta åtgärder som är anpassade efter era behov och förutsättningar.

Förutom att erbjuda stöd och rådgivning för hantering av dagvatten och utvärdering av er fastighets utemiljö för en mer hållbar framtid, hjälper vi även med en rad andra åtgärder för att anpassa er bostadsrättsförening till framtiden. Kontakta oss för att inleda er resa mot en bättre och mer klimatanpassad fastighet.

Nicolai Ussing och Emma Bertheau 2023 på HSB Södertörns brf-styrelsekonferens

Vill du ha rådgivning eller hjälp med att klimatanpassa er bostadsrättsförening? Tveka inte över att kontakta Nicolai, Emma eller någon av deras kollegor på HSB Södertörn!

Kontakta oss