Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så enkelt kan din brf sänka energikostnaderna

17 februari 2023 Stigande priser på värme och el har lett till att allt fler bostadsrättsföreningar väljer att se över sin energianvändning. Simon Åhlander, energiexpert på HSB, tipsar om smarta sätt att minska kostnaderna.
Simon Åhlander, energiexpert på HSB. Simon Åhlander, energiexpert på HSB.

– Det finns flera skäl att som brf använda mindre energi, både ekonomiska och miljömässiga. Utöver att det nästan alltid finns pengar att spara är det också bättre för klimatet eftersom det bidrar till minskade utsläpp, och som en extra bonus kan man få en jämnare och behagligare inomhustemperatur, säger Simon Åhlander.

Det finns pengar att spara

Som certifierad energiexpert och konsult på HSB är Simon Åhlander van att hjälpa bostadsrättsföreningar att få bättre koll på energiåtgången. En enkel åtgärd är att sänka temperaturen i allmänna utrymmen, berättar han.

– I trapphus, hissar och källargångar behöver det kanske inte vara 21 grader varmt eftersom man sällan vistas där särskilt länge och dessutom ofta har ytterkläder på sig. På de här platserna kan man också tjäna på att byta till närvarostyrd belysning, för att undvika att lamporna lyser dygnet runt även när det inte är någon där, tipsar Simon.

Har ni koll på termostatventilerna?

Ett annat energisparande knep som kan göra stor skillnad är att kontrollera temperaturerna i respektive lägenhet.

– Ett föråldrat eller felinjusterat energisystem kan leda till att det blir för varmt i vissa lägenheter och för kallt i andra. Lägenheternas termostatventiler behöver till exempel bytas ut med jämna mellanrum, annars finns risken att de börjar kärva och fastna så att temperaturen inte går att reglera. Man bör också försäkra sig om att föreningens värmecentral är korrekt inställd och att man drar nytta av de energisparande funktionerna, samt att ventilationen fungerar som den ska så att det inte läcker värme den vägen, berättar Simon.

Investera i en energitjänst för att spara pengar på sikt

Första steget i att sänka föreningens kostnader är att göra en energikartläggning som visar hur förbrukningen ser ut, något som HSB gärna hjälper till med.

– Då åker en av våra energikonsulter ut till fastigheten för att göra en besiktning. Resultatet ger en översikt som visar om värmen eller elen verkar dra iväg och vad det beror på, vilket föreningen kan använda som beslutsunderlag när man diskuterar olika åtgärder.

Skulle det finnas behov av mer regelbunden uppföljning erbjuder HSB även energiavtal, berättar Simon.

Energiavtal är en löpande tjänst där vi håller kontinuerlig uppsikt över energisystemet och vilka förbättringar som kan göras för att minska kostnaderna. Oavsett hur man väljer att gå till väga är det viktigt att upptäcka eventuella fel i tid, annars riskerar man att vänja sig vid en högre energianvändning och tror att det är normalnivån enbart för att det pågått så länge.

Räkneexempel: Så mycket kan en förening spara!

Det finns flera skäl att som brf använda mindre energi, både ekonomiska och miljömässiga.

Vill du veta mer om våra energitjänster?

Utgifterna för energi blir en allt tyngre post för bostadsrättsföreningar. Därför har HSB tagit fram en rad olika energitjänster för att hjälpa bostadsrättsföreningar att ta kontroll över sitt energiflöde. Här kan du läsa mer om vilka tjänster vi erbjuder.

Läs mer