Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solcellsresan del 2

02 juni 2023 Monteringen av solcellsanläggningen på HSB brf Varvet-Hägerns är i full gång. Infästningar, skenor samt framdragning av kablage är på plats och nu monteras panelerna på löpande band. Vi gör ett platsbesök på taket tillsammans med Erik Johansson Energiingenjör och Projektledare HSB Norr och Mats Eriksson besiktningsman på WSP.

Solcellsanläggningen får en yta på totalt 519m2, med 273 paneler och dessa monteras just nu i två vinklar som är anpassade efter takets lutning.

- Med den här monteringen nyttjar vi solen en större del av dygnet samt att vi minskar risken för försmutsning på panelerna, berättar Erik Johansson, Energiingenjör och Projektledare HSB Norr och fortsätter; anpassningar som det här får man ta i beaktning vid varje enskilt fall och anpassa till det tak som ska få en installation.

Montering av solceller i vinkel

Som en kvalitetssäkring anlitar HSB Norr en opartisk besiktningsman till våra projekt och så här halvvägs in i det här projektet är det dags för en förbesiktning av pågående installation.

- Som besiktningsman kontrollerar jag att projektet utförs på det sätt som parterna kommit överens om och jag granskar även att allt är utfört på ett fackmannamässigt sätt. Det innefattar allt från installation, till överlämnande och dokumentation, berättar Mats och fortsätter;
En besiktning är en kvalitetssäkring och just en förbesiktning görs för att man i ett tidigt skede ska kunna lyfta synpunkter som kan påverka utförandet. Detta sker genom dialog om projektet tillsammans med entreprenör/installatör och beställare.

Det är en trygghet för alla parter att ta in en besiktningsman tidigt i ett projekt. Besiktningarna* delas in i tre delar, förbesiktning, slutbesiktning och efterbesiktning. Dessa skapar förutsättningar för att fånga upp eventuella avvikelser under hela processen.

I projekteringen av ett solcellsprojekt görs beräkningar på hur mycket miljövänlig el en anläggning ska producera. Solcellsanläggningen i det här projektet har en beräknad effekten på hela 109 kW med en årsproduktion på ca 96 000 kWh vilket innebär att anläggningen med investering ska producerar en kWh för 67 öre. Efter en tid i drift görs en uppföljning av produktionen.

- En uppföljning av anläggningen gör vi för att se hur den producerar kontra våra beräkningar. Detta för att säkerställa att anläggningen ger det som det var tänkt. Om den inte skulle göra det så tillsätter vi en utredning för att ta reda på varför. Det är viktigt att hitta felen i ett tidigt skede och komma till rätta med dem. Vår vilja är såklart att anläggningen ska producera optimalt, säger Erik.

Mats Eriksson, besiktningsman WSP och Erik Johansson Energiingenjör/Projektledare HSB Norr.

Nu går vi mot att ha en färdig anläggning som ska börja producera miljövänlig el och som det ser ut i nuläget ligger vi helt rätt enligt tidplan. Nästa gång vi gör ett platsbesök på HSB brf Varvet-Hägerns tak är anläggningen klar och det är dags för slutbesiktning. Vi ses då!



Besiktning av infästning, skenor och kablage.

Besiktning

Ulf Nilsson, brf Varvet-Hägern, Mats Eriksson besikningsman WSP och Ulf Robertsson, ordförande i brf Varvet-Hägern träffas i samband med förbesikningen.

Läs solcellsresan del 1 här.

Läs solcellsresan del 3 här.

Fakta - projektets besiktningar


Förbesiktning
- ska säkerställa att vi inte gör några fel under installationen, som blir besvärliga att åtgärda längre fram.

Slutbesiktning - Hela anläggningen kontrolleras när entreprenaden är klar och all dokumentation är färdigställd. Vid en godkänd slutbesiktning sker ett så kallat överlämnande där ansvaret för anläggningen går över från entreprenören till beställaren. Det är även då alla garantier börjar gälla och det är viktigt att ha ett tydligt datum för detta.

Efterbesiktning - Görs i det fall ett projekt fått några åtgärdspunkter vid slutbesiktningen.

Solcellsresan börjar