Antti Ahonen är verksamhetschef för HSB Stockholms fastighetsförvaltning. Han har själv varit på plats i en fastighet några timmar efter att en sprängladdning detonerat.
– Att återställa omfattande fastighetsskador tar ofta tid och kan vara påfrestande. Men styrelsens viktigaste uppgift är att bemöta grannar i chock och den oro som en sprängning framkallar. Den kan leva kvar lång tid framöver, säger Antti.
Ökad krismedvetenhet
Enligt polisens uppgifter inträffade 47 detonationer i Stockholms län under 2023. Innevarande år har inletts på ett liknande sätt då fem sprängladdningar detonerat under januari och februari, varav en drabbat en HSB-förening. Enligt Antti Ahonen är det tydligt att krismedvetenheten ökat bland bostadsrättsföreningar.
– I dag får vi betydligt fler frågor från styrelser kopplat till krisberedskap, vilket i grunden bra. Men det är också ett resultat av en allvarlig och negativ samhällsutveckling.
Frågorna rör inte enbart sprängningar i entréportar, ökat skjutvapenvåld och otrygghet, utan även större samhällskriser som ihållande strömavbrott, extremväder, problem med vattenförsörjning eller till och med krig. Och HSB arbetar just nu med en guide som ska hjälpa bostadsrättsföreningar att höja sin krisberedskap.
– Sprängningar är givetvis svåra att förebygga, men det går att förbereda sig som om det värsta skulle inträffa. Tyvärr har det blivit den krassa verkligheten som fastighetsägare behöver förhålla sig till, säger Antti.
Tydliga rutiner på HSB Stockholm
Med anledning av de senaste årens återkommande våldsvågor har HSB Stockholm i dag en tydlig rutin för särskilda händelser. Den omfattar skottlossning, sprängning och utvecklad brand och ska säkerställa ett snabbt agerande, tydliga roller och ansvar, samt stöd till styrelser och boende på plats, bland annat med hjälp av boendesociala gruppen.
– Därutöver har alla våra fastighetsförvaltare tydliga riktlinjer om bostadsrättsföreningar drabbas. Vi är beredda att snabbt hjälpa till, det är något vi applicerat i vår arbetsvardag, avslutar Antti Ahonen.