Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Elin flyttade till mindre och sålde bilen

14 mars 2024 Från stort hus på landet till 72 kvm i stan – småbarnsfamiljen Leyonberg sålde bilarna och la om hela sitt liv för att skapa en hållbar vardag. ”Det är våra barns framtid det handlar om”, säger Elin.

År 2016 gjorde Elin Leyonberg sin första klimatkompass och fick en ögonöppnare av resultatet som landade på ett utsläpp av 11,5 ton koldioxid.

– Det var ett uppvaknande och jag kände ”herregud, vad håller vi på med?”, säger Elin.

Det var i samband med att familjen fick sitt första barn som Elin började se över sitt sätt att leva.

– Det låter klyschigt, men inte förrän då insåg jag att det är våra barns framtid det handlar om.

De började äta mer vegetariskt, se över sitt resande samt minskade konsumtionen. Elin berättar att hon alltid har gillat att shoppa, både möbler, kläder och mat.

– Jag har alltid varit impulsstyrd i mina köp. På den tiden funderade jag sällan över vad jag faktiskt behövde, utan handlade det jag ville ha.

Vid den tiden bodde Elin med sin familj i ett stort hus tre mil utanför Umeå, men levde sitt liv inne i stan med både jobb och barnomsorg. Tanken på att leva ett liv utan pendling och helt utan bil lockade allt mer. De flyttade till ett mindre boende, närmare stadskärnan och sålde sina två bilar.

– Livet blev så mycket enklare, säger Elin och fortsätter:
– Mindre boyta betyder mindre att städa, färre saker ger mer pengar i plånboken och vi upplever mindre stress då vi inte behöver lägga lika mycket tid på transport.

Familjen var billös i två år, men idag äger de en elbil.

Den största utmaningen i att ställa om till en mer hållbar livsstil var att minska på utlandsresorna, berättar Elin. Hon och hennes man hade länge som mål att bygga ett liv där de kunde jobba på distans och resa världen runt.

– Vi reste mycket tills verkligheten kom ikapp. Vi insåg att det inte är hållbart att flyga på det sättet.

Familjen åker fortfarande på semester, men mycket glesare än tidigare. De flyger sällan inrikes, väljer bort alla weekendresor och åker hellre på en ordentlig resa när de väl ska iväg. Elin drömmer om att göra en tågresa genom Europa.

– Vi väljer våra resmål med omsorg, och det har gjort upplevelsen av våra resor ännu bättre eftersom de verkligen betyder något för oss.

Elin driver bland annat podcasten Klimatekot där hon intervjuar olika profiler inom klimat och hållbarhet. Målet är att inspirera andra att vilja leva mer hållbart.

– Det handlar inte om att det måste vara perfekt, utan att göra det man kan utifrån sina förutsättningar.


Elin använder en disktvaga i risrot för att rengöra stekpannor, kastruller och annat som handdiskas. För att hålla den fräsch kokar hon den regelbundet i vatten och byter ut den ungefär en gång om året.

För att skapa en mer hållbar livsstil uppmanar Elin att börja med de saker som känns enklast och därifrån skapas en lust att vilja göra mer.

– Gör det inte så komplicerat, välj cykeln framför bilen ifall det är enklast för dig eller testa laga en vegetarisk rätt istället för att av vana välja kött.

Hon berättar att en vanlig fördom hon ofta får höra är att många förknippar en hållbar livsstil med uppoffringar.

– Jag skulle säga att det är motsatsen, vårt liv har blivit så mycket enklare och bättre, avslutar Elin.