Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Föreningens rätt till tillträde till bostadsrättslägenhet

26 februari 2024 En bostadsrättsförening har rätt att i vissa fall få tillträde till en bostadsrättslägenhet i föreningen, bland annat för utöva tillsyn av lägenheten och för att utföra arbeten som föreningen är ansvarig för. Det krävs dock att begäran sker på rätt sätt.

Föreningens rätt till tillträde av en bostadsrättslägenhet framgår av 7 kap. 13 § bostadsrättslagen. En bostadsrättsförening har bland annat rätt att komma in i lägenheten för att göra tillsyn och kontrollera att bostadsrättshavaren håller lägenheten i gott skick, att lägenheten används för avsett ändamål och att otillåtna ingrepp inte gjorts i lägenheten. Bostadsrättsförening har också rätt att komma in i lägenheten för att utföra eller se om behov finns att utföra sådant arbete som bostadsrättsförening svarar för enligt lag och underhållsansvar i stadgarna.

Rätten till tillträde gäller enbart om det är objektivt motiverat. Det ska vara fråga om nödvändig tillsyn och erforderligt arbete. Föreningen bestämmer datum och tid men ska tillse att bostadsrättshavaren inte drabbas av större olägenhet än nödvändigt. Lagen anger inget om tidpunkt för tillträdet och någon skyldighet för föreningen att anmäla sitt önskemål viss tid i förväg finns inte, dock kan viss tid behöva beaktas beroende på åtgärd och vad som föranleder behovet av tillträde.

Medger bostadsrättshavaren inte föreningen tillträde, efter mottagen begäran därom, utan giltig ursäkt kan nyttjanderätten förverkas. Det innebär att bostadsrättshavaren kan komma att bli uppsagd på grund av att denne vägrat föreningen, eller den som utför arbete på föreningens vägnar, tillträde. Att vägrat tillträde kan utgöra grund för uppsägning behöver dock framgå av den skriftliga begäran. För att vägrat tillträde ska utgöra grund för förverkande krävs att tillträdesbegäran utformas och tillställs bostadsrättshavaren korrekt. För detta kan juristerna vid HSB Stockholm vara behjälpliga.

Vid vägrat tillträde kan bostadsrättsföreningen även använda sig av en så kallad särskild handräckning hos kronofogden för att komma in i lägenheten. Detta kan vara av särskild vikt när det förekommer skador som måste åtgärdas eller arbeten som måste utföras.

---

Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått en tid sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.

Behöver ni juridisk rådgivning?

HSB Stockholms föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.