Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Historia och nutid fogas samman när Fixfabriken får nya bostäder – i återbrukade originalmaterial

08 mars 2024 På platsen där den anrika Fixfabriken en gång låg, är nu bygget av HSB Göteborgs brf Spanjoletten i full gång. Här fogas historia och nutid samman: delar av den gamla fabriken har bevarats och kommer husera några av de nyproducerade bostäderna. Dessutom får tegel, vackra fönster och garageportar från fabriken leva vidare, när de restaureras och återbrukas i de nya byggnaderna.
Marcus Hansson, projektchef på HSB Göteborg, ser återbruk som ett viktigt steg mot ett mer cirkulärt byggande.

I området Fixfabriken i Majorna, på platsen där fabriken med samma namn en gång låg, växer ett nytt bostadsområde fram. HSB Göteborgs brf Spanjoletten är ett av fyra kvarter i området och kommer inrymma 141 bostäder byggda av NCC, med första inflyttning planerad till hösten 2024. Trots att det är ett nyproduktionsprojekt har stor vikt lagts vid att områdets anrika historia ska tas till vara på, och få leva vidare. I den bevarade delen av fabriksbyggnaden tar nu nya bostadsrätter plats, och det som tidigare var fabrikens garage blir nu till en trolig kafélokal. Men även återbrukade originalmaterial kommer få nytt liv i de moderniserade byggnaderna.

– Att i större utsträckning använda återbrukade material är ett viktigt steg mot omställningen till ett mer cirkulärt byggande. Återbruk är dessutom ett betydelsefullt sätt att ta vara på platsens historia och identitet, och har förstås ett stort estetiskt värde, säger Marcus Hansson, projektchef på HSB Göteborg.

Ett material som återbrukats är teglet, som går som en röd tråd genom det nya kvarteret, i såväl hus som i murar och på marken. Brf Spanjolettens byggnader är inspirerade av såväl den gamla Fixfabriken som områdets omkringliggande tegelhus från förra sekelskiftet. Här präglas fasaderna av tegeldetaljer med ramar och dekorativa mönster, som går igen i de nybyggda husen.

Gammalt tegel starkare än nytt
En del av det tegel som används i projektet är återbrukat från den bevarade fabriksdelen. Processen att återbruka tegel innebär att det knackas ned, renoveras och sedan genomgår en noggrann kontroll för att säkerställa att det är funktionellt. När teglet till brf Spanjoletten testades fick det godkänt med beröm – det visade sig till och med vara starkare än nytillverkat tegel. Trots det gamla teglets goda kvalitet kommer inte dess återbruksprocess utan utmaningar.

– Byggbranschen står mitt i en klimatomställning och användningen av återbrukat material är ett sätt att minska klimatpåverkan i våra projekt. Vi ser stora fördelar med återbruk men också utmaningar, tex bearbetningskostnader av material och kanske främst logistik då materialet ofta behöver transporteras och mellanlagras. Samtliga aktörer behöver gemensamt utveckla och bidra till en effektiv återbruksprocess, säger Petra Ahlström, affärschef NCC Building.

Portar och fönster restaureras
De ursprungliga garageportarna kommer också restaureras och sättas tillbaka, och ska fungera som ett skalskydd till det tänkta kaféet. Dessutom ska oktagonala fönster och entrépartier i ek från fabriken snyggas till och återanvändas innan den klassiska Fix-skylten syns på taket igen.

HSB Göteborgs höga hållbarhetsambitioner tar sig inte bara i uttryck genom användningen av återbruk. Brf Spanjoletten kommer även certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär att särskilt höga krav på energianvändning och innemiljö ställs. Certifieringen har också krav på hållbara materialval – i brf Spanjoletten har exempelvis klimatförbättrad betong använts. Användandet av klimatförbättrad betong har minskat projektets klimatpåverkan med 337 ton koldioxid, vilket motsvarar den klimatbelastning som uppstår då en person flyger mellan Göteborg och Stockholm 7 170 gånger.