Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Vi kan inte låta bli att boka in oss”

19 april 2024 Att åka på kollo är inte bara ett äventyr som alla barn borde få vara med om. Sedan tolv år tillbaka anordnar vi också ett Mogenkollo för våra seniora medlemmar.
Bäckaskog slott med gräsmatta framför

Mogenkollot är en fin möjlighet till social kontakt och känsla av gemenskap, som för en del kan bidra till att bryta den vardagliga ensamheten. Här  erbjuds en energigivande helg där fokus ligger på att ha trevligt och stifta nya bekantskaper. Varje sommar samlas ett tjugotal seniorer på Bäckaskog slott utanför Kristianstad, för att avnjuta en helg fylld med aktiviteter, god mat och intressanta samtal. En del av kollodeltagarna är återbesökare medan andra deltar för allra första gången.

– När kollot startade tänkte vi att det inte var något för oss. Men ett år bestämde vi oss för att testa och sen dess har vi fortsatt att komma tillbaka varje år. När inbjudan kommer kan vi inte låta bli att boka in oss, berättar Gunilla Möllerström.

Redan innan mogenkollot drar i gång börjar vänskaperna växa fram mellan vissa deltagare. För att alla ska kunna ta sig till slottet hjälper HSB Skåne till att samordna deltagarna för samåkning i den mån det går. När deltagarna anländer har flera redan funnit varandra under resan dit.

Varje år tillkommer nya punkter i programmet för att deltagarna ska få en så minnesvärd helg på slottet som möjligt. Detta ansvarar våra kolloföreståndare Monica Andersson och Karin Nilsson för.

– Det är jätteroligt att vara kolloföreståndare på mogenkollot men framför allt är det ett fint syfte bakom. Att jag får vara en del av att berika människors sociala liv där deltagarna skapar nya bekantskaper, som även följer med hem efter kollot, gör mig varm i hjärtat, säger Monica som varit kolloföreståndare ända sedan starten för tolv år sedan.

En stående punkt varje år är bland annat att en extern föreläsare besöker slottet och en temamiddag med underhållning. Utöver detta bjuder helgen på flera aktiviteter, bland annat trekamp, tipsrundor, biljard, boule och bastubad. Allt som gör en slottsweekend i goda vänners lag så avkopplande och uppfriskande som möjligt. 

– Vi på kollot har blivit som en familj. Vi brukar skoja och säga att Bäckaskog är vårt slott, säger Monica med ett stort leende på läpparna. 

Åk på mogenkollo

Ta chansen att åka på mogenkollo tillsammans med ett helt gäng härliga seniorer! Läs mer och anmäl dig via knappen nedan.