Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Enklare räkna ut skatt vid bostadsförsäljning

13 mars 2014 Har du sålt en bostadsrätt under 2013? Då kan du snabbt räkna ut det skattepliktiga beloppet genom en ny tjänst från Skatteverket som ska göra det enklare att deklarera en försäljning.

Skatteverket testar en ny tjänst på skatteverket.se som innebär att den som sålt en privatbostad under 2013 får hjälp att beräkna det skattepliktiga beloppet, alltså kapitalvinst och eventuellt uppskovsbelopp. Användaren kan sedan spara resultatet, något som underlättar redovisningen när det är dags att deklarera senare i år.

Vägledning genom e-formuläret
Tjänsten fungerar så att användaren besvarar ett antal frågor med ja, nej eller vet inte samt anger belopp, datum etc. Vid vissa frågor måste användaren själv göra en bedömning, till exempel av om en förbättring är en ny-, till- eller ombyggnad eller en reparation. Till varje fråga finns en förklarande text. När frågorna besvarats visas information om skattepliktig kapitalvinst och total kapitalvinst. Den som vill kan också välja att beräkna ett uppskovsbelopp. Då visas även högsta möjliga uppskovsbelopp och schablonintäkt.

Hjälp vid deklarationen
Resultatet kan sparas som en pdf-fil på datorn eller skrivas ut, för att sedan användas som hjälp vid deklarationen. Uppställningen av resultatet följer samma mall som e-deklarationen, men kan även användas för den som deklarerar på papper. Tjänsten startade 10 mars och finns kvar till och med maj 2014 på Räkna ut vinst vid försäljning av privatbostad.