Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Bostadskrisen kräver bredare grepp” – HSBs kommentar till regeringens budget

21 september 2015 - Sverige har en akut bostadskris och situationen påminner om den som vi hade för 100 år sedan, då HSB bildades. För att lösa situationen krävs en storsatsning på en bred och långsiktig bostadspolitik. Det saknar jag i regeringens budget som presenterades idag, kommenterar HSBs förbundsordförande Anders Lago.

Regeringen presenterade idag sin budget för 2016. Som tidigare aviserats, innehåller den satsningar på bostadsområdet, fördelat på bland annat:

  • Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande: 2,2 miljarder kronor år 2016.
  • Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande: 1,85 miljarder kronor år 2016.
  • Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer: 1 miljard kronor år 2016.

- Kommunerna har en nyckelroll för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande och ett stöd till att premiera ett förändrat arbetssätt i kommunerna kan vara positivt, säger Anders Lago.

När det gäller förnybar energi gör regeringen en kraftig förstärkning av stödet till installation av solceller. Totalt satsar regeringen nu 1,4 miljarder kronor på solceller. Från och med 2016 blir det 225 miljoner kronor, och därefter 390 miljoner kronor fram till 2019.

- Det är bra att regeringen satsar på solelutbyggnaden, men det finns fortfarande många hinder i lagstiftningen som måste lösas. Det gäller bland annat möjligheten att flytta egenproducerad el mellan olika fastigheter, som försvårar för till exempel större bostadsrättsföreningar, samt att gränsen för hur mycket el en fastighetsägare kan producera innan denne tvingas betala energiskatt är för lågt satt. Därför välkomnar jag att man i budgeten aviserar detta ska ses över, kommenterar Anders Lago.