Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadspolitiskt HSB-seminarium i Almedalen: Bostadsfrågan avgörande för social hållbarhet

30 juni 2015 I HSBs seminarium i Almedalen "Hur skapar vi framtidens sociala bostadspolitik?" lyftes många förslag fram för att lösa bostadsbristen som vuxit till ett av Sveriges största samhällsproblem. Vägarna mot en fungerande bostadsmarknad är många, men enigheten var stor om att problemet måste få en snabb och långsiktigt hållbar lösning.

Seminariet "Hur skapar vi framtidens sociala bostadspolitik?", arrangerat av HSB Riksförbund, drog en intresserad publik för att höra den namnkunniga panelen diskutera frågan under ledning av moderator Anna Bellman. I panelen ingick bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan, Nina Lundström (Fp), Ulf Perbo, fd statssekreterare, Mona Sahlin, Göran Cars, professor i samhällsplanering och Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Bostadsbrist i halva Sverige

Bostadsbristen är inte enbart ett storstadsproblem. Hälften av Sveriges 290 kommuner har idag bostadsbrist och 219 av dem har svårt att erbjuda unga människor en egen första bostad – en ökning med 40 kommuner sedan förra årets mätning. En annan stor utmaning för bostadsbranschen är den stora invandringen.

– Regeringen har presenterat ett gediget bostadspolitiskt program med mål att få fram minst 250 000 nya bostäder till 2020. Det är viktigt med regelförenkling, men vi måste öppna upp fler spår och staten måste ta en mer aktiv roll för att lösa bostadsbristen. Vi lägger nu pengar på att stötta byggandet av fler små klimatsmarta hyresrätter, tittar på nya modeller för hyressättning och satsar på infrastruktur, sade Mehmet Kaplan.

Bostadsbrist genererar andra problem

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, menar att inte mycket hänt när det gäller bostadspolitiken de senaste åren.
– Att bygga måste vi göra, men också viktigt att tänka på var vi bygger och för vilka. Flyktingpolitiken är ett nationellt åtagande, samma sak med högskolor och studenter som måste ha bostad. Att bygga nytt är en sak, men vi måste också tänka bygga om. Bostadsproblem genererar andra problem och ju längre tid som går, desto svårare blir det att få ett socialt hållbart samhälle.

HSB 100 – bostäder för medelinkomsttagare

Göran Cars efterlyste en översyn av fastighetsskatt, reavinstbeskattning och ränteavdrag för att få in ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Han framhöll också möjligheterna med s k social housing som skulle ge fler människor tak över huvudet.

– Det stora utmaningen är social hållbarhet, det finns stora spänningar i förorter idag. Vi måste skapa en mix av boendeformer som fler har råd med.

HSBs förbundsordförande Anders Lago talade om trångboddheten i förorterna och unga familjer som inte har råd med ett eget boende.

– Bostadsbristen hämmar tillväxten och gynnar en svart marknad. Politiker borde mötas nu över partigränserna eftersom problemen kommer att öka om inget görs. HSB drar sitt strå till stacken med satsningen HSB 100 som ska ge fler människor med medelinkomster råd att skaffa en bostad.

Se hela seminariet här.