Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Elkonsumenter riskerar avgiftshöjningar på upp till 46 miljarder

24 mars 2015 Elnätsföretagen har rätt att ta ut kraftiga avgiftshöjningar på upp till 46 miljarder i efterhand. Och det är svenska konsumenter som riskerar att stå för mångmiljardnotan.

Det blir konsekvensen av beslut om att högsta förvaltningsdomstolen inte kommer att pröva elnätsföretagens intäktsramar för åren 2012- 2015. Tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei), som drivit frågan i domstol, är missnöjda över utfallet.

– Vi är givetvis besvikna över att vi inte fått prövningstillstånd eftersom vi tycker att kammarrätten ger elnätsföretagen möjlighet att ta ut för höga elnätsavgifter, säger Ei:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson. 

Mångårig kamp
Kampen om hur mycket elnätsföretagen ska kunna debitera svenska hushåll har pågått under flera år. I ena ringhörnan: Energimarknadsinspektionen som vill bromsa ökningen av nätavgifter. I den andra: elnätsföretagen som vill ha fortsatt kraftiga ökningar av de avgifter som svenska konsumenter betalar för att vara anslutna till ett elnät. Till skillnad från när det gäller elleverantörer, går det inte att välja nätleverantör – elnätet finns där du bor vilket ger elnätsföretagen en monopolställning i sitt område.

HSB håller koll på elpriserna
HSB har i 20 år undersökt elnätspriserna i landets kommuner tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo som alla ingår i Nils Holgersson-gruppen. Undersökningarna visar på drastiskt höjda elnätspriser år efter år. De fem senaste åren har elnätsbolagen höjt priserna med drygt 30 procent. De största aktörerna bland elnätsbolagen är EON, Vattenfall och Fortum.

HSB besviken över utfallet
– Vi hoppades att Energimarknadsinspektionen skulle vinna i sista instans. Vi har jobbat hårt för att undvika det här. Nu finns risken att vi får stora kostnadsökningar som drabbar alla elkonsumenter. Det ska bli extra intressant att följa utvecklingen i Nils Holgersson-undersökningen med anledning av detta. Vi fortsätter att bevaka frågan, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.   

Elräkningen

Elräkningen består av fyra delar: elenergi, nätavgift, elcertifikatsavgift och skatt plus moms. För elenergin kan man välja valfritt bolag. Nätavgiften betalas till bolaget som äger nätet där du bor, och där går det inte att välja. Elcertifikatsavgiften ska stimulera produktion av förnybar el. Skatt och moms regleras av staten.