Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Expert varnar: ”Amorteringskravet kan minska rörligheten på bostadsmarknaden”

19 mars 2015 Amorteringskravet på nyköpta bostäder som införs 1 augusti får kritik för att det kan minska rörligheten på bostadsmarknaden och även efterfrågan på nybyggda bostäder.
– Bostadsbristen är redan idag ett hinder för tillväxten. Därför är det är illavarslande när experter varnar för att bostadsbyggandet kommer att bromsas till följd av amorteringskravet, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

I ett inslag i SVT torsdag 19 mars intervjuas Svante Mandell, docent på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH, om följderna av de nya amorteringskraven som införs 1 augusti. Han varnar för en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, eftersom det bara är nya bolån som måste amorteras.

– Det kommer också att drabba vissa grupper som man inte vill ska drabbas, särskilt välutbildade unga som behövs på arbetsmarknaden. Och så kommer det att drabba nybyggnad eftersom det tar bort efterfrågan på marknaden. Och vad vi behöver i Sverige nu är nya bostäder, säger Svante Mandell i tv-inslaget.

Stöd till bosparande kan väga upp

HSBs Anders Lago har tidigare varnat för att amorteringskravet kan ge minskad rörlighet på bostadsmarknaden och stänga ute förstagångsköparna, något som till viss del skulle kunna vägas upp med andra politiska åtgärder:

– Från HSB har vi länge argumenterat för stöd till bosparande. En statlig stimulans av bosparande skulle göra fler unga bättre rustade att köpa sin första bostad, något som vi ser fungerar bra i exempelvis Finland och Norge, säger Anders Lago.

 Läs rapporten Sverige behöver ett bättre bosparande

Amorteringskravet gäller nya bolån

Från den 1 augusti 2015 ska nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent amorteras i en takt av två procent årligen, medan bolån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent ska amorteras med minst en procent årligen. Amorteringskravet ska gälla alla nya bolån och utgå ifrån bostadens marknadsvärde. En omvärdering får ske vart femte år. Banken kan tillfälligtvis medge undantag från amorteringskravet, exempelvis vid arbetslöshet eller sjukdom.