Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gröna sköna miljöer skapar trivsel i bostadsrättsföreningen

20 juli 2015 – Planteringar och rabatter betyder så otroligt mycket för känslan i ett område. Det märks ofta i mötet med de boende – folk blir genuint glada när det ser trevligt ut och är ordning i deras utemiljö.
Det säger Linda Andersson, trädgårdsspecialist på HSB Mark & Trädgård i Stockholm och en av många medarbetare som skapar trivsel i HSB-bostadsrättsföreningar.

HSB Mark & Trädgård 2Taggiga buskar och ogräs eller frodiga rabatter med växter i genomtänkta kombinationer – det är lätt att se skillnaden, men det är inte alla som tänker på vilket jobb som ligger bakom en fin trädgård i ett bostadsområde.

En som vet är Linda Andersson, trädgårdsspecialist på HSB Mark & Trädgård i Stockholm, som arbetar med utomhusmiljöer i HSB-bostadsrättsföreningar i Akalla, Husby, Kista, Nacka, Gustavsberg och Täby.

 

HSB Mark & Trädgård 3

 

 Plantering och vattning

– Nu på sommaren handlar mycket av jobbet om att hålla koll på det som är nyplanterat och ersätta växter som inte tagit sig. Det är mycket att se efter, inte minst måste vattningen skötas, säger Linda som just denna dag sköter om planteringar i HSB Brf Tunö i Kista.

I servicebilen har hon med sig plantor, jord och de redskap som behövs för dagens arbete.

– Jag ska ersätta växter, utföra beskärningar och över rabatterna som helhet.
Vid stora planteringar använder vi större maskiner och transporterar växter och planteringsjord med lastbil, men här räcker det med handverktyg.

Variation i färg och form

Bostadsrättsföreningar som anlitar HSB Mark & Trädgård kan få hjälp med såväl utvecklingsplaner, trädvårdsplaner, projektering, planering, plantering och skötsel av rabatter och växtlighet. Många vill också ha hjälp med säkerhetsbesiktning och kontroll av lekplatser, Mark & Trädgård utför även snöröjning och halkbekämpning när den tiden kommer.

HSB Mark & Trädgård 4

 

För att få hållbara och lättskötta utemiljöer, gäller det att välja rätt växter.

– Läget med skugga eller sol är avgörande för vilka växter vi väljer. En bra jord och en kombination av växter som snabbt täcker ytan för att ogräs inte ska få ta över är den bästa, säger Linda.

– Det måste självklart också vara vackert med variation i färg, form och olika höjder. Lång blomningstid för ett längre skönhetsvärde förhöjer, men även olika färger och former på bladverken gör mycket för att skapa liv i rabatten. En av mina favoriter är höstsilverax som blommar i vackra vita kolvar under hösten. Olika prydnadsgräs är också fina att kombinera med andra växter som till exempel funkia som finns med många olika sorters blad. Andra säkra kort är blommande buskar som björkspirea och körbärsbenved.

Positiva möten

Jobbet som trädgårdsspecialist är givande på många sätt, tycker Linda:

– Det är otroligt roligt att få vara med och utveckla utemiljöer i olika bostadsområden och så får man massor av motion och frisk luft. Men mötet med de boende är ändå det allra bästa. Det märks att en fin utemiljö skapar trivsel – folk blir genuint glada när det ser trevligt ut och är ordning i deras utemiljö. Det är verkligen en sporre i vardagen!