Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i debatt om solelproduktion ”Gör reglerna begripliga för alla”

09 november 2015 Reglerna för egen elproduktion måste bli begripliga för alla. Det skriver Solelkommissionen i en slutreplik i debatten om hur framtidens energilagstiftning ska bana väg för ökad användning av solel.

Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, Familjebostäder, Telge Energi och Solkompaniet som bildades i mars 2015 med målsättningen att arbeta för bättre förutsättningar för producenter av egen solel.

Regeringens förslag på ändringar i Lagen om skatt på energi, som ger sämre villkor för elproducenter än tidigare, har under året debatterats flitigt i media. Solelkommissionen tillhör kritikerna som vill se lättnader istället för försämringar för solelproducenterna och skriver i ett nytt inlägg på Supermiljöbloggen:
"Alla är överens om att solelen har stor potential att växa i Sverige. Dessvärre är dagens energilagstiftning en labyrint som hämmar utvecklingen".


Förhoppningen står nu till att Energimyndighetens solstrategiutredning ska bidra till att hålla liv i Sveriges stora solcellsengagemang. Det menar Magnus Ulaner, miljöchef HSB, Mats Fagerström, vd Telge Energi och Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet som pekar ut fyra konkreta åtgärder.

  • Slopa förslaget om att beskatta den som äger mer än 255 kWt solceller.
  • Ta bort momsplikten för små solelproducenter.
  • Flytta skattereduktionen till fakturan, det vill säga elräkningen så att den sänker fastighetsägarnas elkostnader varje månad.
  • Låt investeringsbidraget bli en del av en långsiktig solstrategi.

Läs hela inlägget på Supermiljöbloggen här.