Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i debattartikel: Skatt på solel ett stort bakslag – regeringen måste underlätta för klimatsmart energi

11 maj 2015 Det är märkligt att regeringen föreslår en lag som sätter stopp för att använda taken på flerbostadshus, skolor, sjukhus och alla större fastigheter till solpaneler när 80 procent av Sveriges befolkning anser att vi bör satsa mer på solenergi. Det skriver HSBs förbundsordförande Anders Lago i en debattartikel i GP tillsammans med företrädare för Telge Energi och Solkompaniet.

I april i år bildade HSB Solelkommissionen tillsammans med Telge Energi, Solkompaniet och Familjebostäder. Målsättningen för Solelkommissionen är att vi år 2030 i Sverige ska använda 25 procent av våra tak till att producera el – något som skulle motsvara 10 procent av behovet.

Skatt på energibesparingar

I mars kom förslag till ändringar i Lagen om skatt på energi. Om dessa går igenom innebär det kraftiga försämringar för solelproducenter som kommer att få betala energiskatt på den el som de reducerar sin förbrukning med, något som effektivt skulle begränsa utbyggnaden av solceller på flerbostadshus skriver Anders Lago, HSB, Mats Fagerström, Telge Energi, och Johan Öhnell, Solkompaniet, i debattartikeln:

”Tänk om samma sak skulle gälla värmepumpar, att man ska betala energiskatt för att man sparar energi. Detta lagförslag kommer kraftfullt och effektivt att stoppa utbyggnaden av solceller på flerbostadshus och mängder av andra större tak”.

"Reglerna ska underlätta för solelproduktion – inte stoppa den"

Solelkommissionen vill nu i stället se regelförändringar som underlättar solelproduktion:

”Solelkommissionen har höga förhoppningar om att regeringen ska inse vilka allvarliga bakslag lagförslagen innebär för omställningen till förnybar elproduktion. Självklart ska Sverige använda sina befintliga tak till solceller. Om vi använder en fjärdedel av de befintliga taken i Sverige kommer vi kunna ha tio procent av Sveriges elproduktion år 2030 från solel. Det är vårt mål! Nu behövs regelförändringar som underlättar, inte stoppar, lokal kundägd produktion av förnybar, klimatsmart solenergi.

Sveriges befolkning vill ha mer solel. Nu är det upp till Magdalena Andersson och Per Bolund att gå folkviljan till mötes och rikta ljuset mot en förnybar elproduktion”.

 Läs hela debattartikeln i GP här.