Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB välkomnar utredning om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden

01 oktober 2015 Regeringen har beslutat att låta en särskild utredare ska se över konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden. – Det här är ett mycket glädjande besked från regeringen. I grund och botten handlar det om att ge trygghet och säkerhet för alla som bor i bostadsrätt. Vi har under flera år påtalat att den nuvarande bostadsrättslagen behöver en rejäl översyn. Och nu får vi äntligen det, säger Sofie Kjellin, chefsjurist HSB.

En särskild utredare ska se över konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden. Beslutet syftar till att identifiera områden där konsumentskyddet behöver stärkas. Det framgår efter ett beslut vid dagens regeringssammanträde.

Sofie Kjellin, HSB Riksförbund– Det här är ett mycket glädjande besked från regeringen. I grund och botten handlar det om att ge trygghet och säkerhet för alla som bor i bostadsrätt. Vi har under flera år påtalat att den nuvarande bostadsrättslagen behöver en rejäl översyn. Och nu får vi äntligen det, säger Sofie Kjellin, chefsjurist HSB Riksförbund.

Uppdraget till den särskilda utredaren består av flera delar. Utredaren ska bland annat ta ställning till om det i årsredovisningen bör lyftas fram uppgifter som är särskilt viktiga för bostadsrättsföreningens intressenter, om innehållet i den ekonomiska planen bör ändras och om reglerna för om- eller tillbyggnader som berör en bostadsrättshavares lägenhet bör ändras.

HSB, Bostadsrätterna, Riksbyggen, SBC och FAR har tidigare i år tagit fram ett förslag på hur den finansiella redovisningen bättre kan anpassas till bostadsrättsföreningarnas förhållanden.

– Idag är redovisningsreglerna inte anpassade till bostadsrättsföreningarnas förhållanden. Ekonomin i bostadsrättsföreningar måste bli tydlig och möjlig att förstå för både medlemmar och köpare av bostadsrätter. Att regeringen beslutet sig för att utreda bland annat detta är naturligtvis välkommet. Vi kommer att följa utredningen med stort intresse, säger Sofie Kjellin.